Av de 140 eleverna som går ut nian i Kyrkby högstadieskola i höst har åtta sökt till naturbruksgymnasier. Sju söker sig till Sverige och en till Finland.
Det är rekordmånga sökande, enligt elevhandledare Marcus Eriksson. En orsak till det ökade intresset kan vara att Jällagymnasiet från Uppsala var på plats och presenterade sina utbildningar. Sedan fick intresserade elever åka dit på en prova på-dag.
– Marknadsföringen gav bra effekt, säger han.
Tre av de som sökt till skolan är Ida Lindqvist, Lisa Sjögren och Robin Fagerholm. Ida har sökt till inriktningen smådjur medan Lisa och Robin vill gå lantbruk.
– Eftersom de tog bort naturbruksskolan här letade jag efter en skola i Sverige. För mig var det också viktigt att jag skulle få ta med mina kaniner, och den möjligheten fick jag här, säger Lisa.
Hon har alltid varit intresserad av djur, men inte vetat vilket djur hon ska specialisera sig på. Men efter att ha varit på kosafari på Skördefesten har hon bestämt sig för att bli mjölkbonde.
Lisas pappa är jordbrukare men familjen har inga djur. Hon säger att hon inte har någon gård att ta över utan hon vill börja på ny kula. På Åland.
Svårt jobba på Åland
Robin ska ta över gården hemma i Hammarland och tycker också det är synd att naturbruksskolan slog igen. Han säger att han vetat ”ett bra tag” att han vill bli bonde.
– Jag hjälper till mycket hemma, det finns alltid något att göra.
På gården finna inga djur, men familjen odlar spannmål och fodermajs.
Vad är det med yrket som lockar?
– Det är ett fritt arbete, tycker jag. Man är hemma hela tiden, det är trevligt. Det är en livsstil det också.
Ida skrattar och säger att hon egentligen drömmer om att arbeta med apor, men hon gillar djur överlag och satsar på ett jobb som djurskötare.
– Jag hoppas det finns jobb när jag är klar, men jag har hört att det är svårt att få jobb på Åland. Jag hoppas det är bättre när jag är klar.
Räds inte osäkerheten
Både Lisa och Robin är medvetna om jordbrukarnas kritik mot landskapsregeringens förslag till LBU-program och avbytarstöd. Men de räds inte att satsa på en osäker bransch.
– Jag vill hålla på med det jag vill, säger Lisa och tillägger:
– Jag hoppas det ska bli bättre och mer stöd, man ska kunna göra det man älskar.
Parallellt med den ekonomiska osäkerheten finns också ett växande intresse för närproducerade produkter. Men det är inget Robin, Ida och Lisa tänker desto mera på. Fast Lisa medger att hon uppskattar när maten är lokal:
– Det känns ju bra när man äter rådjur som brorsan skjutit, potatis och lök som pappa odlat och morötter från landet, i stället för morötter från Spanien och potatis från Bulgarien, säger hon.
Upplever samma trend
Även i Godby högstadieskola ökar intresset för naturbruksutbildningar, säger elevhandledare Marie-Louise Soleby.
I år söker fem elever till naturbruksgymnasier i Sverige. Tre av dem har valt inriktningen trav/häst, en har valt inriktningen hund och en jordbruk.
Marie-Louise Soleby skulle personligen önska att naturbruksskolan öppnade igen, då med ett breddat utbud av turism, jakt och fiske, äventyr och miljö.
– En egen Östersjöprofil, helt enkelt.
Av Övernäs skolas 78 nior har åtta sökt till naturbruksprogram i höst. Sju av dem har valt djurinriktningen medan en söker sig till skogsbruk.
– De flesta söker djurinriktningen och är intresserade av ridsport eller smådjur, säger elevhandledare Annette Rumander.
Från Strandnäs skola söker i år fyra elever till naturbruksutbildningar i Sverige. Enligt elevhandledare Camilla Karlström söker de sig till inriktningarna häst, smådjur och lantbruk.
Sandra Widing