Tingsrätten behandlade i går ett ärende där IP-Connects vd Tim Häggblom anklagas för givande av muta till en tjänsteman vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Bakgrunden till gärningen är att ÅHS i mars 2018 skulle ha utrett möjligheter till fiberdragning mellan Bergsskyddet i Mariehamn och ÅHS, och då tagit kontakt med olika åländska företag. Tim Häggblom och tjänstemannen skulle ha haft en chattkonversation på Facebook där ett sådant förfarande diskuterades och Häggblom hade skickat en avtalsmall till tjänstemannen.
I en senare chattkonversation mellan parterna ska de även ha diskuterat teknisk utrustning som tidigare köpts in till ÅHS, där Häggblom ansett att ÅHS hade betalat mer pengar än nödvändigt för utrustningen. Han ska då ha erbjudit att sälja liknande teknisk utrustning men för ett billigare pris samt en summa på 3.000 euro i handen till tjänstemannen.
Då tjänstemannen har varit i ansvar för beredningen av ärendet gällande fiberdragningen där IP-Connect har varit en potentiell samarbetspartner har Häggbloms erbjudande setts som att det varit ägnat att påverka tjänstemannens beslut i ärendet. När det senare uppdagades att arbetet skulle ske av ett annat företag ska han ha utlovat ett presentkort på 2.000 euro till tjänstemannen om arbetet i stället skulle få utföras av IP-Connect.
Yrkar på näringsförbud
Landskapsåklagaren Peter Rikberg hävdar att Tim Häggblom har handlat i syfte att påverka tjänstemannens beslut gällande beredningen av ärendet, och därför åtalas han för givande av muta. Åklagaren yrkar på ett kort villkorligt fängelsestraff eller strängt bötesstraff för Häggblom samt att han ska meddelas näringsförbud i 3 år och 6 månader.
Dessutom bör IP-Connect, enligt åklagaren, dömas till samfundsbot om minst 6.000 euro eftersom det handlar om en person som hör till företagets ledning och som utövar faktisk beslutanderätt inom den juridiska personen som begått gärningen.
Tim Häggblom bestrider åtalet och hävdar att han och tjänstemannen har haft en vänskaplig relation sedan en lång tid tillbaka där de stundtals kan ha en väldigt sarkastisk ton och använda sig av hård humor i sina diskussioner. Det omstridda erbjudandet av teknisk utrustning samt 3.000 euro och ett presentkort har enbart varit på skämt och aldrig upprättats på ett seriöst sätt enligt honom.
Han anser också att det inte hade varit klart att företaget skulle ha setts som en part i upphandlingen då ingen verklig offert hade lämnats in till ÅHS utan enbart en avtalsmodell. Häggblom hävdar i stället att ÅHS hade handlat fel då de tog beslut i ärendet utan att lägga ut det offentligt och låta IP-Connect lämna in en riktig offert. Han understryker även att företaget inte säljer teknisk utrustning och aldrig har gjort, och därmed är det inte rimligt att han skulle erbjuda tjänstemannen något sådant.
Ansåg sig ej vara part
Tingsrätten hörde också IP Connects styrelseordförande Ted Häggblom, då Tim Häggblom ska ha begått gärningen som en del av företaget och inte som privatperson. Ted Häggblom menar att han inte har sett diskussionen mellan Tim Häggblom och tjänstemannen, som att en offert skulle ha lämnats in och att företaget skulle vara en part i ärendet, eftersom sådana typer av arbeten brukar diskuteras inom styrelsen.
Upprättande samt inskickande av offerter genom företaget görs också via e-post eller andra system där man kan ta del av offentliga upphandlingar och inte genom konversationer på sociala medier, menar han. Han bekräftar också att företaget inte säljer sådan teknisk utrustning som diskuterades mellan vd:n och tjänstemannen, och anser därmed att misstanke om brott bör förkastas.
ÅHS yrkar på målsägandeställning
I tingsrätten behandlades även huruvida ÅHS skulle ges målsägandeställning med anledning av att ÅHS lidit ekonomisk skada av gärningen då de har behövt vidta utredningsåtgärder. ÅHS anser att gärningen riktats mot tjänstemannen anställd vid ÅHS och att man därmed har behövt vidta både interna utredningar och använt sig av externa resurser, vilket har varit kostsamt för ÅHS. Bland annat har man utrett om det har funnits brottslig grund i händelsen och på basen av detta gjort en brottsanmälan samt försett polisen med info om utredningen.
ÅHS uppger även att de haft andra interaktioner med Tim Häggblom där han har fört ogrundade anklagelser mot tjänstemän anställda vid ÅHS. Gällande dessa händelser har dock polisen beslutat att lägga ner förundersökningen och ärendet har inte tagits upp mer.
Med anledning av att mycket som ÅHS för fram inte har att göra med det aktuella fallet gällande givande av muta ansåg tingsrätten inte att ÅHS kan ges målsägandeställning i detta fall. Detta då man från ÅHS sida fört fram att man vill bli kompenserad för kostnader gällande utredningar gjorda inom ÅHS som inte hör till fallet som togs upp under gårdagen.
Dom faller senare.