Han har kombinerat sitt intresse för problemlösning och detektivhistorier och designat något som han själv kallar en escape box. Han tar fram en svart violinväska, låst med ett kombinationslås. I ytterfacket ligger en mindre portfölj av metall, också den med ett kombinationslås.
– Det här ska vara som en lönnmördares vapenväska och uppdraget är att man genom att följa ledtrådar och lista ut de olika momenten ska öppna den. Till slut kommer man fram till ett telefonnummer. Om man ringer dit och säger namnet på den som lönnmördaren har fått i uppdrag att döda har man vunnit.
Lådan kombinerar olika typer av chiffer och det är upp till ”spelaren” att själv lista ut hur man löser de olika stegen. De olika föremålen som finns i väskan ska ibland användas tillsammans på sätt som inte är helt enkla, och vissa föremål behövs inte alls, utan finns bara där för att vara förvirrande.
– De är falska spår, bara för att det ska bli svårare. Jag har låtit min familj och några kompisar prova på att lösa den. Rekordet är på 38 minuter och den längsta tiden var 51, säger han.
Hacking, kodning och problemlösning
Termen att hacka något förknippas i dag mest med datorer, men syftar också mer allmänt till problemlösning och att hitta vägar in i system.
Inspirationen till lådan, där hacking är precis vad man gör, kommer både från datorspel och från så kallade escape rooms, där spelare blir inlåsta i ett rum och ska använda ledtrådarna för att ta sig ut.
Idén att bygga sin egen fick han från Kodarklubben.
– Jag är medlem där och en dag på ett sommarläger där vi också programmerade robotar hade vi som uppgift att vi skulle bygga en escape box. Jag tyckte det var kul, och när jag byggde den här hjälpte pappa mig att komma på idén, säger Ivar Isaksson.
Hans intresse för att skapa spel är inte begränsat till den här typen av pussellådor, utan Ivar vill i framtiden även jobba med att designa elektroniska spel.
– Det tycker jag är jättekul. Jag håller på mycket med programmering och gillar att göra små spel och tycker att det är intressant.
Just nu håller han på att samla inspiration.
– Jag har bara provat ett escape room en gång, när jag var sex år, och då tyckte jag det var jätteläskigt. Men nu om någon månad ska jag åka till Sverige och prova igen, för att få mer inspiration.
Han har redan börjat skissa på sin nästa idé, och säger att han vill hyra ut den första.
– Jag skulle vilja få den uthyrd och att folk ska veta om den. Inte som en mästerplan för att bli rik, men det vore roligt om jag kunde tjäna igen de pengar jag lade ut för att bygga den. I min nästa utmaning ska det vara en golfväska där en spion har gömt hemliga dokument, men där håller jag fortfarande på att fundera ut hur pusslen ska fungera, säger han.