Ålandstidningen rapporterade i lördagens tidning att Ömsens statistik visar att antalet viltolyckor i år är fler än på mycket länge. Tony Nordlund, eftersöksjägare, säger att han inte är förvånad.
– Nej, det var helt väntat. Det finns mycket rådjur nu. De söker föda och rör sig allt mer mot befolkade områden, säger han och bekräftar också att andra eftersöksjägare vittnar om att uppdragen ökar.
– Ja, så är det.
Längs med vägarna i Gottby sker många viltolyckor, här möts alla huvudleder, trafiken är tät och längs med vägarna finns mycket åkermark.
– Det går i 90 här, man hinner inte stanna, säger Tony Nordlund och tittar ut över landsvägen en kilometer norr om Gottbykorsningen.
– Här och på Svibyvägen sker många olyckor. Det finns många åkrar här och rådjuren går hit för att äta.
I varje kommun finns vanligtvis mellan fyra och fem eftersöksjägare. Det är polisen som ska ringa och kalla in en av jägarna, och ofta är det just till Tony Nordlund de ringer när det sker en viltolycka i Jomala. Han åker också på en del larm i Mariehamn.
– Jag är egenföretagare och har kanske mer möjlighet att åka alla tider på dygnet.
Senaste tiden har Tony Nordlund åkt på ett par eftersök i veckan men vissa dagar har det varit så många som tre eftersök på en kväll.
– Det är framför allt på morgnar och kvällar som olyckorna sker. Trafiken är tät då och rådjuren rör på sig.
Slarvar med märkning
Trots kampanjer om att alla viltolyckor ska rapporteras till polisen och att skadat vilt ska märkas ut ordentligt sker det inte alltid.
– Lastbilschaufförer märker inte alltid när de kör på ett rådjur, men det finns även andra som inte rapporterar. Ofta åker de vidare innan de ringer till polisen och märker inte ut var de körde på rådjuret. Det är slarvigt. Man måste vara noggrann med märkningen.
Tony Nordlund säger att det är omöjligt att göra eftersök om han inte har en ordentlig markering.
– Det räcker inte med att säga ”i närheten av Gottbykorsningen”. Det måste vara exakt, hur ska man annars veta?
Han påpekar också att det kan vara farligt för jägarna att uppehålla sig vid vägkanten, därför underlättar det om de vet exakt var de ska börja söka.
Tony Nordlund tycker att det var bra att det sköts så mycket rådjur förra året, och att jaktsäsongen förlängdes. Men han tror att det är svårt för jägarna att skjuta så mycket mer än vad de gör nu.
– Man skjuter så mycket man orkar och kan ta hand om. Man vill inte skjuta djur utan att ta hand om köttet. Det pratas om skottpeng men det känns inte rätt. Man ska inte skjuta djur för pengarnas skull.
– Jag tror vi får leva med mycket rådjur. Vi skulle behöva riktigt kalla vintrar så att de svaga dör. Då blir det också en bättre stam.