Jomala kommun riktar skarp kritik mot boende- och vårdcentret Oasens kallelse till förbundsfullmäktige den 17 juni. Kallelsen som skickades till Jomala kommun innehåller varken beredning eller beslutsförlag. Inte heller bifogar Oasen något bokslut till kallelsen.
Enligt kommunstyrelsens beredning av ärendet fick kommunen tillgång till den kompletta beredningen först efter att kommundirektör Christian Dreyer hade efterfrågat den. I samband med det fick man också vetskap om två ärenden som ska diskuteras före förbundsfullmäktige – utan att vara en del av mötet.
– Men det var ett mänskligt misstag som man senare åtgärdade, säger Christian Dreyer på tisdagen.
Kommunen kritiserar också bokslutet där det framgår att kostnaderna för Oasen har överskridits med cirka 500.000 euro. Institutionsvården har överskridit kostnaderna med mer än 300.000 euro och det finns ingen dokumentation över hur man har räknat fram de debiterade beloppen.
”Jomala kommun kan konstatera att Oasen tycks sakna verktyg för en bra budgetering och ekonomistyrning”, skriver man i sin ärendeberedning. Det i sin tur innebär en risk för förbundet och ägarna, menar Jomala kommun.
Vill ta över förvaltningen
I Oasens beredning framgår det att förbundsstyrelsen senare under året ska återkomma med en bättre uppskattning av det rätta beloppet för personalkostnader. Jomala anser det vara anmärkningsvärt att en sådan summa, ännu i juni, inte går att beräkna. ”Även här konstateras att det verkar saknas resurser inom ekonomisk förvaltning”, skriver Jomala kommun.
Vilka önskemål har ni framfört till Oasen med anledning av ärendet?
– Kommunen har tidigare framfört att förvaltningen för Oasen bör kvalitetshöjas, vilket bäst görs genom att någon kommun sköter Oasen som värdkommun i stället för att de ska ha en helt egen förvaltning, säger Christian Dreyer.
Enligt honom föreslog man redan på förbundsfullmäktige i november 2020 att Oasen skulle utreda att köpa hela sin förvaltning av någon, eller några, medlemskommuner.
– Förslaget fick då 37 av 67 röster, men enligt Oasens minoritetsskyddsregler blev det ändå nedröstat. Förbundsfullmäktige beslutade alltså med en minoritet av ägarna bakom sig att inte ens utreda om det skulle bli billigare och bättre att låta någon annan medlemskommun sköta förvaltningen.
Potential till samordningsvinster
Sedan dess har Jomala också, enligt Christian Dreyer, erbjudit sig att sälja in en ledningsfunktion när Oasen förbundsdirektör Arsim Zekaj gick på föräldraledighet.
– Senare har vi även erbjudit oss att sälja fastighetsskötseln. Men även detta tackade man nej till. Oasen är ju ett kommunalförbund och har samma krav på sin förvaltning som en primärkommun. I Prestgården by finns tre separata kommunala förvaltningar, Södra Ålands utbildningsdistrikt inräknat. Det borde vara uppenbart att det finns samordningsvinster att göra – vinster som i slutändan skulle betyda att det finns mer pengar att använda för vård, skola och omsorg, säger Christian Dreyer.
Ålandstidningen har talat med Oasens vikarierande förbundsdirektör Stefan Simonsen som vill ge sin syn på saken under onsdagen.