Anna-Maja Henriksson höll på tisdagen en presskonferens tillsammans med lantrådet Veronica Thörnroos (C) och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Hon besökte Åland under måndag och tisdag för diskussioner öga mot öga – något som både Anna-Maja Henriksson och Veronica Thörnroos konstaterar har saknats.
Under måndagen hade Ålandsministern ett möte med landskapsregeringen (LR) där man diskuterade svenska språket, problemen med långa väntetider hos Migrationsverket och de olika aspekterna av covid-19. Största delen av tiden ägnades dock åt revisionen av självstyrelselagen.
– Diskussionerna är ganska komplicerade och det är ett sådant läge nu att man behöver vara tydlig i sak, men vänlig på rösten, säger Veronica Thörnroos.
Hon konstaterar att man har haft ”riktigt bra” diskussioner, men att det inte betyder att man nått fullständigt samförstånd.
Proposition 2022
Anna-Maja Henriksson säger att det har blivit tydligt under diskussionerna att pandemin har varit tuff för alla, men att det inte betyder att arbetet med den nya självstyrelselagen har stannat upp.
– Vi har fortsättningsvis diskussioner på gång om ett antal frågor där vi ännu inte har samsyn.
Hon betonar att det behövs samsyn hos två parlament och internt i två regeringar för att komma i mål.
– Vi behöver alla klara av att se den stora bilden. Det är 30 år sedan vi senast förnyade självstyrelselagen och den här processen har varit på gång i över tio år. Det har satts ner otaligt med tid. Min förhoppning är att vi nu under de kommande veckorna ska komma vidare med den här processen och att vi ska kunna avge en proposition till riksdagen i januari 2022.
”Once in a lifetime”
Nästa år inleder riksdagen sitt sista år med aktivt lagstiftningsarbete, så det vore viktigt att tidtabellen håller, säger Anna-Maja Henriksson.
– Självstyrelselagen är så stor att den kommer att kräva väldigt mycket tid också i riksdagsbehandlingen. Det är faktiskt så att vi nu är inne i den mest avgörande tidpunkten. Därför hoppas jag att alla partier på Åland bemödar sig om att se den stora bilden, för det är nu vi har momentum. Det är liksom ”once in a lifetime”. Ska vi ha en ny självstyrelselag så är det nu, annars går det kanske 30 år till. Det här är viktigt att se.
Hon säger att av de frågor som ännu ligger på bordet borde man kunna hitta samförstånd kring vissa.
– Om man har två parter är det sällan en part får exakt allt den vill, men för att det ska bli ett bra slutresultat krävs också viljan att jobba vidare.
Vilka frågor är det man fortfarande behöver lösa?
– Jag vet inte om det är någon större idé att gå in på de enskilda frågeställningarna nu. Vi är inne i en förhandling och har gett våra tjänstemän i uppdrag att söka lösningar. Jag upplever att det är en stor helhet med många frågor som vi redan har löst, också stora frågor som fått sina lösningar.
Veronica Thörnroos fortsätter:
– Det är allmänt känt att det finns ett antal nyckelfrågor för Åland som vi tycker att man behöver få bättre och tydligare skrivningar kring.
Efter att remissvaren på propositionen har processats i Justitieministeriet borde hon och Anna-Maja Henriksson sätta sig ner tillsammans och diskutera, säger hon.
– Vi behöver titta om vi bedömer att vi hittar en lösning på det här nu, eller om vi inte gör det. Är det så att vi inte gör det ska vi lägga ner det här projektet. Vi kan inte sätta mer tid och resurser på det. Jag tror fortsättningsvis att det ska gå, men det blir ingen lätt resa.
”Det enda kloka”
Redan innan pandemin bröt ut hade regeringen i Helsingfors en ambitiös tidtabell för att få självstyrelselagen till riksdagen. När utkastet gick ut på remiss under sommaren var det en politisk kompromiss – LR hade velat ha fler frågor lösta först.
Varför har man drivit på frågan så här?
– Det var jätteviktigt att den gick på remiss och jag tror att det var det enda kloka om man vill ha en ny självstyrelselag. Det finns vissa realiteter och en är att ju längre en riksdagsperiod lider, desto svårare blir det att få igenom saker och ting, säger Anna-Maja Henriksson.
Hon tar upp en erfarenhet från en tidigare mandatperiod som justitieminister som exempel. Ett förslag till sametingslag kom till riksdagen så sent att den aldrig gick igenom.
– Det vill jag lyfta upp, att om självstyrelselagen kommer i ett väldigt sent skede av den här riksdagsperioden är risken att man inte hinner behandla den färdigt, eller att frågan skulle politiseras från något parti så att den ändå inte skulle godkännas. Jag skulle inte vilja ta den risken.
”Orsak att lära sig”
Under presskonferensen lyfts återigen frågan om den bristande kommunikationen från Helsingfors till LR.
– Jag har otaliga gånger påmint mina ministerkollegor om vikten av att under hela pandemin hålla kontakten till Åland. Jag utgår från att varje minister och varje kanslichef ser till att man på sitt eget ministerium tar det på allvar och ser till att man går igenom sådana processer som inte har fungerat till belåtenhet och gör förändringar så att det inte ska upprepas.
Det här var en fråga redan när du var här för ett år sedan. Hur ser du på att det är samma problem som återkommer hela tiden?
– Det är klart att jag hoppas att vi skulle komma till den punkten att ni inte skulle behöva ställa den här frågan. Jag tror att regeringen som helhet har orsak att lära sig av många saker som har skett under pandemin. Många saker har gått jättebra. Men det är klart att de bitar där man inte har lyckats så väl måste man ta till sig, processa och försöka förbättra.
Ny beredskapslag på gång
Mats Löfström lyfter upp att pandemin har synliggjort behovet av den Ålandsstrategi som Finlands regering har under arbete.
– Det är en ganska bra tid att ta fram Ålandsstrategin genast efter självstyrelselagsrevisionen och också pandemin och ta upp de lärdomar som har kommit, säger han.
Har pandemin kastat något nytt ljus på självstyrelserevisionen kring beredskap, undantagsförhållande och smittskydd?
– Över huvud taget har pandemin förstärkt behovet av att vi förnyar beredskapslagen i Finland. Det är en process som är i startgroparna och som vi hade tänkt göra utan pandemin. Nu har vi de facto sett hur den har fungerat under pandemin och vad som inte har fungerat. I det sammanhanget upplever jag att man också måste se på förhållandet till Åland, men självstyrelselagens revision är ett så stort paket att jag tror att det blir svårt att i det här läget ta in tankar som berör explicit undantagsförhållanden, säger Anna-Maja Henriksson.
Hon säger att hon tror att det är en beredningsprocess som måste hållas skilt.
– Det är ett stort arbete och det kommer säkert att gå över flera riksdagsperioder.
Utfrågad av elever
Under besöket på Åland har Anna-Maja Henriksson besökt Stalldalen, Fifax, Viking Line och Ålands lyceum där hon blev utfrågad av elever.
– Mycket bra frågor, det var bättre frågor här än på frågetimmen i riksdagen, säger Anna-Maja Henriksson med ett skratt, och fortsätter:
– Det var en mycket bra diskussion.