För ett år sedan protesterade tolv krögare i en skrivelse till landskapsregeringen när antalet studieplatser vid hotell- och restaurangutbildningen skulle bantas från 48 till 30.
Krögaren Jonas Backman, som driver restaurang Sea Point, berättade att kockar redan var en bristvara och att minskningen av studieplatser inte skulle göra det lättare. Men minskningen genomfördes, protesterna till trots.
Problemet kvarstår än i dag. I dagsläget finns cirka 20 lediga kockjobb. Det är i första hand säsongsjobb, men det finns också några ledig heltidsjobb.
–Det är likadant varje år. Alla sommarställen är i behov av kockar, säger förmedlare och Euresrådgivare Sussi Sjölund.
–Situationen är likadan i hela Europa. Du kan gå in på vilken arbetsförmedling som helst så ser du att det finns många lediga jobb.
Ams har varit på flera mässor i Sverige för att rekrytera kockar till Åland. Men om det har gett resultat kan Sussi Sjölund inte svara på.
Intresset dalat
Jonas Backman vittnar om att kockbristen fortfarande är ett problem.
–Du får gräva med spade för att hitta något att jobba med, säger han och tillägger att i sommar har han anställt en person utan kockutbildning som han ska lära upp själv.
–Antagligen har väl intresset för branschen dalat och den värsta hajpen med tv-kockar har gått över. Det är inte så många som söker sig till yrket längre.
Intresset för matlagning är förvisso större än någonsin, men det är ingen glamour i att stå svettig och stressad i ett restaurangkök, säger Jonas Backman.
Han medger att det inte räcker att öka antalet utbildningsplatser för att råda bot på kockbristen. I stället bör skolorna tänka om och till exempel ha antagningsintervjuer för att få de mest taggade, anser han.
–Det är ett väldigt praktiskt yrke, man behöver inte ha det bästa betyget för att bli en jätteduktig kock.
Han tror inte heller att det gagnar yrket när man kan läsa in en studentexamen och andra ämnen samtidigt under kockutbildningen.
–Det blir för splittrat.
Kockar byter yrke
Även kökschef Markus Sundman på Mariepark Ab vittnar om problemet med att hitta säsongspersonal. Själv har han flera som återkommer, men också några nya.
Han tror dock inte att intresse för yrket har svalnat.
–Men det är brist på de som fortsätter att jobba med det.
För att hålla kvar intresset krävs bra utbildningar och där ifrågasätter Markus Sundman om den nya gymnasiereformen var så lyckad.
–Vi har jätteduktiga lärare här, och det har vi alltid haft, men de verkar ha det svårt nu.
Dessutom är kock ett yrke man kanske inte har hela livet, säger han, och därför är det stor omsättning på folk.
I höst har Ålands yrkesgymnasium 30 studieplatser på hotell- och restaurangutbildningen. Enligt biträdande rektor Katarina Sundberg har 28 personer sökt utbildningen som sitt förstahandsalternativ till hösten.
Hon är tveksam till att ökat antal studieplatser skulle ge flera kockar.
–Vi har studerande som är jätteduktiga och målmedvetna, medan vissa inte har samma driv och kanske inte vet om de är på rätt.
Sandra Widing