På föredragningslistan inför kommunfullmäktiges möte den 23 december fanns bland annat ärenden om det här årets avgifter, taxor och budget. En anhållan om tilläggsbudget fanns också med som ett ärende. Men mötet ajournerades. Nästa möte blir den 26 januari, enligt Christian Pleijel.
Varför ajournerades mötet?
– För att ärendena inte var tillräckligt beredda.
Det rådde enighet om beslutet att ajournera mötet, enligt Christian Pleijel.
Nu är Kökar utan budget?
– Ja, det blev tyvärr så. Men vi har hört oss för med Magnus Sandberg vid Ålands kommunförbund. Egentligen ska man ha antagit budgeten, men vi kommer att kunna betala ut löner och sådant. Löneavtalen går före kommunallagen och förvaltningsstadgan. I övrigt håller vi hårt i pengarna.
– Det är inte bra, men vi hanterar det.
Kommer fullmäktige att klubba budgeten den 26 januari?
– Det tror jag säkert. Då ska vi anta budgeten, välja en ny kommunstyrelse och en ny kommundirektör.
Tjänsten som kommundirektör är utannonserad och den har hittills sökts av 13 personer. Det kan komma fler ansökningar eftersom man kan söka till och med den 14 januari, enligt Christian Pleijel.
Strider mot lagen
Förbundsdirektör Magnus Sandberg vid Ålands kommunförbund bekräftar att han har varit i kontakt med Kökars kommunstyrelse.
– Det är ganska okänt att en kommun inte klarar av att anta en budget, så det finns inget facit på vad som gäller. Att inte ha en budget strider mot kommunallagen. Samtidigt har kommunen skyldigheter i förhållande till arbetstagare och kommuninvånare. Det går i princip före. Det är inte vanligt att det går till på det här sättet, men man kan inte försätta anställda och kommuninvånare i en omöjlig situation på grund av att fullmäktige inte klarat av att anta en budget.
Kan det här leda till några konsekvenser för de förtroendevalda?
– Nja, det har jag svårt att tänka mig.
Ansvarsfördelningen mellan kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och tjänstemännen är otydlig, enligt Magnus Sandberg.
– I synnerhet i det här fallet, säger han.