Efter en lång diskussion, förslag om att helt stryka paragrafen från mötet, förslag om bordläggning och omröstningar, klubbade slutligen Kökars fullmäktige igenom energiprojektet Local Res på måndagen.
Enligt Harry Holmström föreslog ledamoten Thomas Dahlgren att ärendet skulle bordläggas, men så blev det inte. Därefter förslog han, understödd av Mats Carlström, och Inger Bodmark att projektet inte skulle antas. Efter en omröstning som slutade sex mot tre beslutade man slutligen att teckna avtal om genomförandet av projektet, under förutsättning att landskapsregeringen beviljar medel i enlighet med förhandsbeskedet.
Hur gick diskussionerna under sammanträdet Harry Holmström?
– Det hettade nog till i viss mån igen. Det förekommer många missförstånd kring projektet. Motståndarna blandar ihop det med tidigare projekt, vilket är tråkigt.
Lärdomar för framtiden
Nästa steg i Local Res blir, enligt honom, att bjuda ut det på entreprenad.
– Men först måste vi invänta eventuella besvär. Vi vet mera om det ett par veckor in i april, säger han.
Vad känner du personligen nu är ett beslut är taget?
– Jag känner en lättnad. jag har trots allt hållit på med den här frågan i tre-fyra år.
Finns det något ni som förespråkare för projektet borde ha gjort annorlunda när du ser på det i retrospektiv?
– Vi som har suttit i arbetsgruppen och sett allt har hela tiden trott på det här och vetat hur det är tänkt att fungera, men vi har kanske varit lite dåliga på att informera allmänheten om det – det tar vi på oss och drar lärdom av för framtiden.
Tror du att projektet blir positivt och lönsamt för Kökar på sikt?
– Ja, det tror jag absolut. Men på grund av fördröjningen och alla problem kommer det att fördyras med 30.000 till 40.000 euro. Men efter fyra eller fem år är allt bortbetalt och då är anläggningen vår.
Fullmäktigeledamot Christian Pleijel säger att allt hittills bara har varit beräkningar, ansökningar, papper och prat.
– Men nu ska Kökar testa att skapa ett lokalt bya-elnät i Hellsö och spara sommarsolens värme i en ny sorts energilager i Karlby. Det här är extra viktigt nu när gas- och oljepriserna skenar och klimatförändringarna ökar så tydligt.