Drygt en miljon euro minus. Det landar Jomalas budgetförslag 2025 på, även om man räknar med en höjning av inkomstskatten med en procentenhet.
– Jomala är pressat från flera håll, säger Wille Valve.
Han nämner två huvudsakliga orsaker till det. Den första är den subjektiva rätten till barnomsorg, vilken leder till att kommunen behöver bygga ut barnomsorgen. Den andra är landskapets fördelningspolitik.
– Man tar pengar från tillväxtkommuner och ger till mindre bemedlade kommuner. Det är ett systemfel som ger en ekonomisk nackdel för oss.
Samtidigt står kommunen inför flera stora investeringen. Den största investeringen nästa år föreslår bli olika åtgärder för att förbättra avloppsnätet.
Bild
3,5 miljoner euro föreslås för en ny avloppsstamledning från Sundblomsvägen till sjukhusrondellen i Mariehamn. 1,5 miljoner euro föreslås för ett nytt stamledningsnät mellan Solbergsrondellen och Vesterkalmare.
– Det är inte billigt att bygga avlopp. men den investeringen är speciell eftersom den inte belastat kommunen. Den belastat konsumenterna när den är gjord, säger Wille Valve.
Två andra större investeringar som föreslås av kommunstyrelsen är en miljon euro för tillbyggnad av en avdelning vid Sviby daghem och en miljon euro för att bygga en ny brandstation för Gottby frivilliga brandkår.
Men kommunstyrelsen vill också minska eller skjuta upp flera planerade investeringar. Exempel på sådant man vill skjuta upp är ombyggnaden av Vikingahallens andra våning, bytet till konstgräs på naturgräsplanen och stabiliseringsfräsningen av delar av Godbyvägen.
Kommunstyrelsen föreslår också att man ska utreda en försäljning av fastigheten Allégården.
Förvaltningen föreslås få i uppdrag att under det första kvartalet 2025 ta fram förslag på inbesparingar på minst tre procent inför 2026. Förslagen kan gälla både effektiviseringar och sänkta servicenivåer, men de ska i första hand ska gälla verksamheter som inte är lagstadgade.
– Det är klokt att både effektivera och hårdprioritera bland investeringarna, säger Wille Valve.
Kommunfullmäktige behandlar budgetförslaget i november.
Höjd skatt föreslås av oenig kommunstyrelse
Kommunstyrelsen i Jomala beslutade i tisdags att lägga fram förslaget om en skattehöjning för kommunfullmäktige.
Men det rådde inte enighet om det. Moderaterna röstade emot.
Ålandstidningen skrev i förra veckan att inkomstskatten i Jomala föreslås höjas med en procentenhet nästa år, från 16,50 till 17,50 procent.
När kommunstyrelsen skulle ta ställning till förslaget i tisdags kunde man inte uppnå någon enighet.
Kommunstyrelsens ordförande Wille Valve (MSÅ) föreslog nämligen, med understöd av Nina Viktorsson (MSÅ), att skattesatsen inte ska höjas nästa år. De vill först invänta utfallet för 2025 innan någon skattejustering görs.
Omröstningen som följde slutade 5–2 för en skattehöjning.
”Skuldfri kommun”
Enligt Wille Valve skulle det vara förhastat med en skattehöjning nästa år.
– Jomala är en skuldfri kommun med 5,9 miljoner euro på kontot, säger han.
Moderaterna hade däremot varit beredda att överväga en skattejustering 2026, enligt Wille Valve.
Kommundirektör Christian Dreyer skriver i sin översikt i budgetförslaget 2025 att Jomala kommer att behöva höja skatten för att balansera budgeten långsiktigt.
De liberala ledamöterna av kommunstyrelsen Anders Ekström och Sandra Listherby (Lib) ger sin syn på Jomalas ekonomi i en insändare på sidan fyra.