Under Jomala kommuns medborgardialog om Mise, som Ålandstidningen skrev om tidigare i veckan, tog kommunfullmäktigeledamoten Anders Eriksson till orda och menade att han förstår kommunstyrelsens syfte med mötet.
– Syftet verkar vara att kommunstyrelsen på kommande sammanträde ska kunna säga att det knappt kom några människor och att engagemanget för frågan är obefintligt, sade han.
Han hävdar att kommunstyrelsen, medvetet, annonserade om medborgardialogen på ett bristfälligt sätt.
– Inte ens jag som brukar följa med noggrant kände till det här mötet förrän i sista stund. Jag hoppas verkligen att kommunstyrelsen tar den begäran som 400 Jomalabor har skrivit under på allvar, trots få deltagare, sade han.
När Ålandstidningen pratar med Anders Eriksson på onsdagen säger han att kommunstyrelsen borde ha annonserat om mötet i lokalmedia.
– Vill man verkligen ha folk till ett möte, publicerar man ju en synlig annons.
Menar du att man hade en agenda genom att bara annonsera i kommunbladet?
– Jag har varit med så länge att jag vet hur det kan gå till när man vill få saker att gå i en viss riktning. Enligt mitt förmenade är det tydligt vilken strategi man valde. Den här frågan engagerar folk, men det framgick ju inte av det illa annonserade mötet.
Fegt låta kommundirektören ta diskussionen
Enligt honom var det också märkligt att det bara var kommundirektör Christian Dreyer som stod för informationen under mötet.
– Det här borde kommunstyrelsens politiker ha tagit en diskussion med invånarna om. Jag kan uppleva att det var lite fegt att låta kommundirektören ta hela diskussionen.
Avser du ta ärendet vidare på något sätt?
– Nej, inte mer än att jag kan utnyttja min rätt att protestera när ärendet tas upp i fullmäktige.
Anders Erikssons uppfattning är att Mise är en onödig och kostsam instans för den enskilda konsumenten.
– På samma sätt som en person kan välja vilken entreprenör som tömmer slambrunnen, utan fördyrande mellanhänder, bör allmänheten också kunna välja vilken åkare som ska hämta soporna. Här handlar det om en avfallslag som borde ändras, säger han.
Jörgen Strand anser att Anders Erikssons påstående om bristfällig annonsering är fullständigt befängd.
– Tvärtom ville kommunstyrelsen ha en dialog med så många medborgare som möjligt och valde, av den anledningen, att hålla mötet i Kyrkby högstadieskolas auditorium som är betydligt större än kommunens egen fullmäktigesal. Mötet annonserades på första sidan i kommunbladet som går till alla hushåll i Jomala. Det var ett kostnadseffektivt sätt att nå ut till de berörda hushållen, säger han.
Anders Eriksson menar att ni hade en agenda – att mötet inte skulle bli så välbesökt för att kommunstyrelsen på det viset kan hävda att frågan inte engagerar kommuninvånarna. Hur ser du på ett sådant uttalande?
– Vår uppfattning är att frågan skapar stort intresse hos Jomalaborna. Det var ju hela grunden till att vi ville ordna ett medborgarmöte. Jag utgår från att kommande beslut som fattas i kommunstyrelsen, och i fullmäktige, fattas utifrån fakta om ingångna avtal, lagstiftningar, regler och vad som är ekonomiskt klokt på både kort och lång sikt för kommunen. De som kom till mötet fick en saklig genomgång om bakgrundsfaktan som ligger till grund för kommande beslut.
Borde kommunstyrelsens politiker ha varit mer delaktiga i stället för att bara ”skicka upp” kommundirektören?
– Kommundirektören var inte ensam, på plats fanns både fullmäktiges och kommunstyrelsens ordföranden, vice ordföranden och medlemmar, varav en tillika styrelsemedlem i Mise. Att kommundirektören drog den faktabaserade presentationen var överenskommet av praktiska skäl då han sitter på allt bakgrundsmaterial i form av tidigare beslut och avtal. Alla politiker på plats hade beredskap att svara på frågor, men det fanns ingen orsak för oss att bryta in då frågorna besvarades väldigt sakligt av vår kommundirektör. Politiskt står vi bakom det som framfördes och de slutsatser som presenterades.