Snart ges beskedet som avgör om Åland ska bli en testplats för vågenergi.
Det treåriga försöket har en budget på 1,2 miljoner euro. För att det ska bli verklighet krävs att EU står för 75 procent av kostnaden.
ENERGI I augusti beslutar EU-programmet Central Baltic Interreg IV om man ska finansiera ett pilotprojekt om vågkraft på Åland.
Budgeten är 1,2 -1,3 miljoner euro, uppger Bo Torgé från Ålands teknikkluster som står bakom projektet tillsammans med bland andra Uppsala universitet, Åbo universitet och företaget Seabased Industry AB i Uppsala.
EU-stödet är tänkt att stå för 75 procent av summan. Resten ska de nationella aktörerna stå för. Ålands landskapsregering har beslutat att bidra med cirka 50.000 euro.
Måste klara is
Projektet blir en ny del av Seabased Industry AB:s satsning på vågkraft.
Företaget har skapat en generator som placeras på havbotten. På havsytan ligger en boj som följer ytans rörelser. Bojen är förenad med generatorn. Vågrörelserna konverteras på så sätt till elektricitet som leds till en mätstation på land.
Ett försök pågår utanför Lysekil i Sverige och nyligen gav svenska miljödomstolen tillstånd till en vågkraftspark vid Smögen.
Försöket på Åland är tänkt att bidra med svar på två frågor: kan vågorna i Östersjön ge tillräckligt med kraft för en kommersiell satsning och går det att konstruera en ny boj som tål isläge?
-Det ska visa om det går att satsa i Östersjön, säger Bo Torgé.
Om finansieringen ordnar sig är det första steget att begära in offerter på tillverkningen av de nya bojarna. Ritningar finns hos Uppsala universitet och två olika modeller ska testas, förklarar Bo Torgé.
Vid Hammarudda
Platsen för det planerade försöket är utanför Hammarudda, cirka 150-200 meter från stranden.
-Ett avtal finns redan med vattenägaren, säger Bo Torgé.
ÅMHM har kommit fram till att testverksamheten inte behöver tillstånd, eftersom arbetet i vattenområdet inte omfattar en bottenyta över 50 kvadratmeter och eftersom den planerade kabeln inte korsar allmän farled.
Målsättningen är att få ner testanläggningen i vattnet våren 2011. Sedan ska försöket pågå i tre år.
Arbetet följs med intresse av Fortum i Finland, uppger Bo Torgé. Enligt förhandsbedömningar från Uppsala universitet skulle Åland kunna bli självförsörjande på energi genom vågkraft i framtiden.
Anna Jakobsson