Mariehamns Energis och Ålands Elandelslags höjningar av elavgiften från den 1 oktober var 120 respektive 102 procent. Att det inte skulle sluta med det stod klart redan då, och nu aviserar bolagen ytterligare höjningar.
Från årsskiftet höjer Mariehamns Energi elavgiften med 50 procent. Exklusive moms landar priset för elenergi normaltariff på 24,98 cent/kWh eller 27,48 cent/kWh med en moms på tio procent inkluderad. Samtidigt höjs elnätsavgiften med fyra procent. Mariehamns Energi berättar om höjningarna i ett pressmeddelande på tisdagsförmiddagen.
– Elmarknaden har dragit sig tillbaka från de högsta nivåerna tack vare det varma vädret i oktober och november men nu kommer det kallare väder som påverkar priserna väsentligt, säger Linus Dolke, elhandelsansvarig vid Mariehamns Energi.
Framöver finns enligt Dolke flera osäkerhetsfaktorer som påverkar priset. Till dem hör bortfallet av kärnkraftsproduktionen i Sverige, Finland och Frankrike.
– Blir det kallare, torrare och vindstilla så faller vi tillbaka till ruta ett igen.
Höjningen förklaras också med att Mariehamns Energi behöver säkerställa likviditeten för det första kvartalet 2023, men Linus Dolke förutspår att priserna under våren troligen blir billigare igen.
Inför nattaxa
Mariehamns Energis nätavgift, som är den del som avser kostnaden för elöverföringen och elnätsdriften, höjs med fyra procent.
– Orsaken till höjningen är att överföringsförlusterna, det vill säga kostnaderna för det svinn som försvinner när elen distribueras, ökar när elpriset gått upp, säger Mikael Nordlund, som ansvarar för elnätet vid Mariehamns Energi.
– Dessutom har kostnaderna på inköpt material såsom transformatorer, nätstationer och elkablar stigit kraftigt det senaste året. Vi måste dessutom framtidssäkra elnätet för förnybar produktion såsom solceller, laddinfrastruktur och ökat effektbehov.
Även fjärrvärmen påverkas av prishöjningarna om en månad, här går siffran upp drygt två procent.
Mariehamns Energi har fått önskemål om att nattaxorna ska ändras, och kunder med en årsförbrukning om 10.000 kilowattimmar och uppåt ges nu möjlighet att få en rabatt för nattel.
37,5 procent
Även Ålands Elandelslag gick under gårdagen ut med information om prisutvecklingen från årsskiftet. De rörliga elenergipriserna höjs till följd av kraftigt stigande marknadspriser från den 1 januari med 37,5 procent exklusive moms. ”Priset för elenergi normaltariff blir 16,50 cent/kWh exklusive moms, 18,15 cent/kWh inklusive 10 procent moms”, skriver bolaget på sin hemsida.
Elöverföringstarifferna stiger samtidigt med 4 procent, här anges ökade kostnader för elnätet vara förklaringen. Elskatterna är dock oförändrade.
Elandelslagets vd David Karlsson säger till Ålandstidningen att grundorsaken till prishöjningarna är att marknadspriserna stigit häftigt.
– Trots höjningen är vårt elpris jämfört med marknaden väldigt lågt och vi hör fortfarande efter höjningen till de bolag i Finland som har det billigaste priset i Finland. Ålands Elandelslag har ansträngt sig att hålla ner priset inför vintern, men den här höjningen krävs för att få det att gå runt.
Vad kan ni göra för att hålla nere priserna?
– Vi har lite hjälp av att vi har egen produktion i fastlandet, men det är främst derivathandeln som gör att vi kan hålla det här priset. Marknadspriserna för vintern är det dubbla än vad vi säljer för.
Momssänkning
Kunderna hjälps också av att momsen sänks från 24 procent till tio procent på elenergi, säger David Karlsson. Sänkningen gäller från den 1 december till den 30 april. Han understryker dock att momssänkningen inte gäller elöverföring och elskatter – det är alltså inte hela elräkningens moms som minskar utan bara en komponent på fakturan.
För en normalkund vid bolaget, med 10.000 kilowattimmars årsförbrukning, innebär justeringarna och momsändringen att den totala elkostnaden stiger med cirka 13 procent på årsbasis jämfört med prisnivån i november 2022, säger David Karlsson.
Blir priserna efter årsskiftet högre eller lägre än ni trodde tidigare i höstas?
– Man kan säga att vi kastats mellan hopp och förtvivlan under hösten. Situationen i september var mer akut än den var för två veckor sedan, men nu är marknaden på väg upp igen ganska kraftigt. Det har kommit kyla, det är problem med kärnkraften i Sverige och så vidare.
Osäker prognos
Det betyder också att det är svårt att sia om när kunderna kan vänta sig mer normala priser. En faktor är – förutom utvecklingen kring kärnkraftverken Ringhals och Olkiluoto – kriget i Ukraina.
– Vi hoppas att det inte ska bli värre, utan att det tvärtom ska lugna ner sig, men det är ingen som vet hur det blir i nuläget, säger David Karlsson om den generella osäkerheten som råder på flera områden.
Så det är svårt att utlova några ljuspunkter just nu?
– De här priserna är inte här för evigt, utan de faller förr eller senare. Jag hoppas de kan göra det till våren, men det återstår att se. Vi får se vad vintern för med sig.
Mariehamns Energi förklarar sina höjningar delvis med att bolaget behöver säkerställa likviditeten under första kvartalet 2023. Hur ser Ålands Elandelslags behov av likviditet ut framöver?
– Det kommer att krävas mycket likviditet. Den som inte är insatt i elhandel har nog svårt att förstå de risker och utmaningar elbolagen har nu. Det är en synnerligen utmanande miljö, det här är något vi aldrig sett tidigare och det är ny mark för alla, säger David Karlsson.