Som Ålandstidningen tidigare har skrivit ansåg vissa kommuner att KST behöver skära i sitt budgetförslag för nästa år och i ekonomiplanen för 2025-26.
KST-styrelsen höll fast vid sitt budgetförslag som innebär att verksamhetskostnaderna stiger med 9,72 procent nästa år. För ägarkommunerna innebär det en kostnadsökning på elva procent. De stigande kostnaderna beror bland annat på boende för funktionshindrade, avtalsenliga löneförhöjningar och mer pengar i färdtjänst.
– Vi har över 50 lagar som reglerar vår verksamhet, vi måste följa lagen, sade förbundsdirektör Katarina Dahlman.
När budgeten behandlades på stämman i går kom två motförslag till budgetförslaget från ägarkommunerna som det röstades om, nämligen från Föglö och Vårdö. Föglös förslag innebar en minskning av budgeten på mellan 500.000 och en miljon euro samt att kostnaderna maximalt får öka med 1,5 procent per år åren 2025-26. Vårdös förslag innebar bland annat en minskning av budgeten på 200.000 euro. Vårdös representant på stämman Susanne Nordberg ansåg att kommunerna behövde besinna sig.
– Vi kan inte sänka budgeten med så mycket som mellan en halv och en miljon, sade Susanne Nordberg.
Kraftig sänkning
Av de två förslagen vann Föglös förslag och när stämman skulle rösta mellan Föglös förslag och förbundsstyrelsens förslag vann Föglös förslag med 9-7.
– Det innebär att stämman beslutat om en kraftig sänkning av budgeten och det är första gången i KST:s korta historia, sade mötesordförande Petter Johansson från Sund.
– Jag förstår att det blir svårt med de lagstadgade uppgifterna, men kommunerna börjar gå på knäna nu. KST borde kanske lyftas in under landskapet, sade Pia Eriksson, som var Lumparlands representant på stämman.
Styrelsemedlemmen i förbundsstyrelsen Susann Fagerström tog till orda:
– Jag beklagar att vi i styrelsen nu fått i uppdrag att inte följa lagen, sade hon.
Efter stämman var Runar Karlsson uppgiven.
– Det är ett omöjligt beslut. Lite krasst kan man säga att en majoritet av de åländska partierna nu säger att man inte ska följa de lagar man själva varit med och stiftat. Det är jätteförvånande.
Kan det bli frågan om uppsägningar nu?
– Det är för tidigt att säga. Men säg att man skulle behöva spara 750.000 euro, det är i runda slängar tio tjänster. Jag tycker inte heller att vi kan spara in på det förebyggande arbetet, det är det som sparar pengar i längden. Vi måste titta på det här nu och kanske vi behöver begära en extra stämma.