Ulla-Lena Lundbergs senaste roman Is (2012) var alla tiders bäst säljande roman i Finland och vann även Finlandiapriset. Första september ges hennes nya roman ”Lyser och lågar” ut.
– Boken skildrar tre kärlekspar ur tre generationer, från mitten av 1800-talet fram till 1920-talet.
”Lyser och lågar” utspelar sig i en tidsperiod som sammanfaller med Finlands upplysningstid och framförallt folkrörelsernas tid i Finland, något som Ulla-Lena Lundberg intresserar sig för och inspirerats av i romanen.
– I boken får man följa tre generationer som i en ödesdiger tid av förryskning och förändring, tar sig från analfabetism till folkhögskolan Finns, som står i centrum av boken.
Boken har funnits i Ulla-Lena Lundbergs bakhuvud i många år. Den fiktiva handlingen är en sammansättning av hennes intryck och erfarenheter men även av en brevsamling som funnits i hennes släkt i många år.
– Så småningom har materialet kommit upp till ytan och en handling har tagit form. Jag har bland annat inspirerats av en större brevsamling som finns i min släkt.
Ulla-Lena Lundberg debuterade som 15-åring med en diktsamling. Utöver lyrik och skönlitterära verk har hon skrivit allt från faktaböcker om Afrika, till en resebok om Sibirien.
– Jag är en platsbunden författare, jag vill gärna se platser och personer framför mig som figurerar i mina verk.
Det har resulterat i att hon under många år rest men även bott runt om i världen. För tillfället bor Ulla-Lena Lundberg på Diktarhemmet i Borgå, där hon nu njuter högsommarvärmen.
– Jag skriver aldrig på sommaren. Om hösten och vårvintern när jag hittar stillhet och lugn skriver jag som allra bäst.
En historia med färg
Hennes nya roman ”Lyser och lågar” är en egen historia, men några likheter finns med författarens tidigare verk.
– Historien som sådan förlorar färg utan mänskliga öden, och människor och öden förlorar sitt sammanhang utan den historiska kontexten.
Som utbildad antropolog finns intresset att skriva om människor och historien. Det syns i fler av Ulla-Lena Lundbergs verk.
Den prisbelönta romanen ”Is” (2012) skildrar en åländsk familjs öde strax efter andra världskriget och Ulla-Lena Lundbergs Sjöfararböcker ”Sjöfartstrilogin” skildrar samma tidsepok som hennes nya roman.
– ”Lyser och lågar” behandlar samma tidsperiod som Sjötriologins två första delar. Det har roat mig samtidigt som jag förundrats över hur annorlunda man förhöll sig på det sjöfartsinriktade Åland jämfört de landbundna fastlänningarna.
Än så länge njuter Ulla-Lena Lundberg av högsommarvärmen i Borgå men en fartfylld höst närmar sig författaren.
– Nu väntar framträdanden och arrangemang hela hösten och i vinter kan jag förhoppningsvis ta det lite lugnare, längre fram än så brukar jag inte blicka framåt.