1. Tjeckien: We Are Domi – Lights Off, 3/5
Elektropop får inleda kvällen och partyt kan starta. I semifinalen fick de avsluta. Men redan halvvägs i finalen har Tjeckien checkat ut.
Värt att veta: Två i denna trio kommer från Norge. Det gör också Greklands sångerska. Mycket norskt i finalen. Tjeckien har aldrig varit bättre en sexa.
2. Rumänien: WRS – Llámame, 3/5
Det här är min guilty pleasure. Så töntig Alvaro Estrella-pop att man bara måste bli charmad.
Och vem vill inte sjunga med här?
Värt att veta: Rumänien har tagit brons 2005 och 2010. Andrei Ionuț Ursu var balettdansare men gick över till artisteri efter ett genombrott på YouTube med låten WHY.
3. Portugal: MARO – Saudade, Saudade, 4/5
Sinéad O'Connor feat. First Aid Kit. Nej det är Maro som lyckats med konststycket att göra ett sömnpiller till en behaglig stund som jag bara njuter av och glömmer för en stund att det är Eurovision jag tittar på.
Värt att veta: Portugals dystra facit i Eurovision ändrades 2017 då Salvador Sobral vann överlägset med sin lugna Amar Pelos Dois. Maro lönar det sig att lyssna mer på.
4. Finland: The Rasmus – Jezebel, 4/5
Personligen gillar jag Lauri Ylönens och Desmond Childs (Kiss, Bon Jovi, och Alice Cooper) 90-tals-komposition. Man känner igen bandets identitet men det är ingen ny In The Shadows.
Bandet flyger omkring som ett gäng taggade getingar som vill sticka hål på ballonger.
Värt att veta: Fem miljoner sålda album, 200 utsålda arenakonserter i 38 länder. 100 miljoner streamar på Spotify. Det säger något om det finska bandets storhet. Finland har vunnit en gång med Lordi´s Hard Rock Hallelujah 2006.
5. Schweiz: Marius Bear – Boys Do Cry, 3/5
Gjon Tears kom trea ifjol med sina tårar. Nu kommer Marius Bear med nya tårar som smakar 50-tal och Frank Sinatra. Egentligen en rätt långtråkig historia, men Marius lyckas lägga så mycket rätt känsla i framförandet att till och med schweizerosten smälter.
Värt att veta: Schweiz vann den allra första tävlingen 1956 och med Celine Dion vann de 1988.
6. Frankrike: Alvan & Ahez – Fulenn, 3/5
Stilig keltisk folklore blandas med en dunkande bas i ett sugande technobeat. Det blir dock en hybrid som ger ett lite rörigt intryck trots att det är ett konstverk i sig.
Värt att veta: Gruppen sjunger sitt bidrag på bretonska, ett språk som talas av 200.000 i Bretagne. Frankrike har fem vinster i bagaget. Och ifjol kom Barbara Pravi tvåa med Voilà. Vunnit fem gånger: 1977, 1969, 1962, 1960, 1958.
7. Norge: Subwoolfer – Give That Wolf a Banana, 4/5 (Davids tips: slutar femma)
Årets säkra hitlåt. Vi kommer alla att gå bananas och lära oss dansen till årets Macarena. Subwoolfer är några gula knäppgökar som leker Masked singers. Årets humorbidrag och mest smittande refräng.
Värt att veta: Keith och Jim gömmer sig bakom masken, men det ryktas och är troligt att det i själva verket är Ylvis, ni minns duon bakom jättehiten The Fox (What the Fox Say).
Resultat. Sist nio gånger. Seger tre (1985: Bobbysocks, 1995: Secret Garden och 2009: Alexander Ryback)
8. Armenien: Rosa Linn – Snap, 3/5
Rosa Linn har skrivit en låt som skulle ligga på toppen av vilken Spotify-lista som helst. Välbekant, snyggt, men generisk main stream-radio.
Värt att veta: Ifjol deltog inte Armenien på grund av konflikten med Azerbajdzjan. De har aldrig vunnit men varit sju gånger topp tio på 13 försök.
9. Italien: Mahmood & Blanco – Brividi, 5/5 (Davids tips: slutar fyra)
Då jag såg dem vinna i San Remo blev jag kär i låten. Det här är 2022. Italien levererar varje år.
Mahmood kom tvåa med Soldi, frågan är om inte detta är snäppet vassare. Tyvärr sjunger de ibland falskt i stämmorna. Men sitter det i kväll kan de vinna.
Värt att veta: Mahmoods Soldi har stramats 200 miljoner gånger både på Spotify och YouTube. Italien har vunnit tre gånger. 1964, (Gigliola Cinquetti), 1990 (Toto Cutugno) och 2021 (Måneskin).
10. Spanien: Chanel – SloMo, 4/5 (Davids tips: slutar sexa)
Chanel levererar en latino-orkan med ett utstuderat perfekt och sensuellt dansnummer (vågat för våra breddgrader) som skulle kunna göra både Beyonce och Jennifer Lopez gröna av avund. Det går inte att ta miste på att det spanska yrvädret vill slå internationellt. Inte särskilt originellt. Men kul.
Värt att veta: Chanel är kubansk-spansk sångerska. Låten var egentligen skriven för Jennifer Lopez. Spanien har vunnit två gånger; 1968 (La, La, La...) och 1969 (Vivo Cantando).
11. Nederländerna: S10 – De diepte, 3/5 (Davids tips: topp tio)
Sammet för örat. Fint att höra Lana del Rey på holländska. Äkta klass och elegant. Hon sjunger sin egen historia om mental ohälsa. Mörkt men upplyftande. Kan hon stjäla röster från Cornelia?
Värt att veta: S10 är öppen med sitt självmordsförsök och intagning på sjukhus för bipolär sjukdom. Hon är aktivist för barn med samma bakgrund. S10 gjorde sedan en jättekarriär i Holland som artist.
12. Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania, 4/5 (Davids tips: vinnare)
Kalush-sångarens hyllningshymn till sin mamma blev en nationalgåva till alla mammor i Ukraina och det berör mig djupt. Det karismatiska bandet blandar folklore med Beastie Boys. Tufft, kaxigt, känslofyllt och stolt. Hatten av!
Värt att veta: Kalush är en stad i Ukraina söder om Lviv. Ukraina har vunnit två gånger. Ruslana 2004 med Wild Dances och i Stockholm 2016 med Jamalas 1944.
13. Tyskland: Malik Harris – Rockstars, 3/5
Inte många som tror på Tysklands version av svenska Frans. Jag gillar hans uttryck och låten även om den inte låter 2022. Det är mer som när Ed Sheeran slog igenom för elva år sedan.
Värt att veta: Malik har själv skrivit låten och han har turnerat med James Blunt. Tyskland vann 1982 (Ein Bißchen Frieden) och 2010 (Satellite).
14. Litauen: Monika Liu – Sentimentai, 2/5
En Alla Pugatchova a la Litauen. Som en uppföljare på Frankrike som kom tvåa ifjol med sin Edit Piaf-pastisch. Monika Liu hon har något alldeles eget trots att det inte är min påse karameller.
Värt att veta: Litauen har aldrig vunnit. Bästa placering är en sjätte plats. När de äntligen var tippade av alla att vinna med The Roop 2020 så ställdes Eurovision in på grund av pandemin.
15. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – Fade to Black, 2/5
Jag skulle vilja höra något annat från azererna än svenskproducerad Spotify-pop.
Varje år slänger de in en azerisk flöjt (balaban) och så ska vi alla tro att de skapat något eget. Men landet lyckats alltid med en effektiv scenshow.
Värt att veta: En vinst (Running Scared med Ell & Nikki). Det var i Baku som Loreen vann trots sin kritiska inställning till landets mänskliga rättigheter.
16. Belgien: Jérémie Makiese – Miss You, 2/5
Sometimes I feel down, sometimes I fall, gnällsjunger Jérémie. Han lär falla rätt långt ner i resultatlistan i kväll med sin James Bond-stöld.
Värt att veta: Sångaren är framgångsrik målvakt i fotboll. Belgien har vunnit 1986 Med Sandra Kims J´aime La Vie.
17. Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together, 2/5 (Davids tips: topp tio)
Norska Amanda får en välproducerad dussinlåt skriven av norrmän. Vad hjälper det att pappa är grek när man inte känner ett uns av dofterna från tavernan utan bara en fläkt av Billie Eilish och Lorde.
Värt att veta: Svensk-grekiska Helena Paparizou gav den hittills enda segern för Grekland 2005 med My Number One.
18. Island: Systur – Með hækkandi sól, 3/5
Med soluppgången kommer de tre systrarna Sigga, Beta & Elín och gör en liten visa man kunde meditera till. Lisa Miskovsky fick sin revansch. Island skickar lyckligtvis tre kopior. Fint att höra en sång på isländska.
Värt att veta: Islands bästa placeringar är två andra platser; 2009 Is It True och 1999 All Out Of Luck. ”Vann” gjorde de i filmen om Eurovision, The Story of Fire Saga med Molly Sandén som sångerska.
19. Moldavien: Zdob și Zdub and Frații Advahov – Trenulețul, 2/5
Det känns som snövits sju dvärgar har druckit lite för mycket moldavisk brandy och spelar en Trenuletul-trudelutt. Men vi längtar ju efter det varje julafton och nu är det jul i schlagerbubblan.
Värt att veta: Bandet har deltagit två gånger tidigare. Båda gångerna gick de till final. 2005, sexa och 2011, tolva.
20. Sverige: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer, 5/5 (Davids tips: slutar trea)
Cornelia är en artist som kan konsten att förmedla känslor av längtan och sorg i varje liten rörelse. Sveriges svar på Lady Gagas Shallow sopar golvet med det mesta i kväll. Men vill Europa att Sverige vinner igen? Hoppas och tror på brons!
Värt att veta: Cornelia är dotter till The Poodles-sångaren Jakob Samuel. Sverige har vunnit sex gånger, senast 2015 med Måns Zelmerlöw och Heroes.
21. Australien: Sheldon Riley – Not the Same, 2/5
Visst sjunger Sheldon fint och storyn och han kunde liknas vid en ensam australiensisk panda i ett brinnande eukalyptusträd. Men det blir lite väl ”tyck synd om mig”-melodramatiskt för att jag ska bli berörd på riktigt. Lutar mot pekoral.
Värt att veta: Sheldon sjunger om sitt utanförskap, att vara autistisk med aspergers syndrom och öppet homosexuell. Han kom trea i The Voice Australia med Boy George som coach.
22. Storbritannien: Sam Ryder - Spaceman, 5/5 (Davids tips: slutar tvåa)
Skicka upp David Bowie, Elton John och Freddy Mercury med en raket i rymden. Ned landar en röllig jesusgestalt som tar England upp på den pophimmel där de hör hemma. En dark horse som med rätt karisma faktiskt kunde skrälla och vinna.
Värt att veta: Med 12,5 miljoner följare på TikTok är Sam Ryder en verklig entertainer som blivit känd på karismatiska covers. Under 2000-talet har England kommit sist fem gånger. Man har också fem vinster. Senast 1997 (Katrina and The Waves – Love Shine A Light)
23. Polen: Ochman – River, 2/5
Arcade med Duncan Laurens vann 2019. Här är uppföljaren i Polens polerade, utstuderade kopia. Har lika många ingredienser och geggigt sammansatt som en hudkräm direkt från Clinique-hyllan.
Värt att veta: Polen har som bäst varit tvåa 1994 då de deltog första gången.
24. Serbien: Konstrakta – In corpore sano, 3/5 (Davids tips: topp tio)
Vi har sett bykande bystdrottningar och bakande Babusjkor förr. Så varför inte en tvättäkta tvärkonstnär som tvättar händerna i tre minuter. Många tycker nog det är det mest spännande på hela kvällen.
Värt att veta: Konstrakta konstruerade ett konstverk i tre delar (triptyk) utan en tanke på att tävla och så vann i Serbien med den tredje delen. Serbiens enda vinst var i Helsingfors 2007 med Marija Šerifović Molitva.
25. Estland: Stefan – Hope, 4/5 (Davids tips: topp tio)
Jag hoppas att framtiden förblir din egen, sjunger Stefan. Det är en sanning. Lite hopp kan vi behöva just nu. Hope själ både lite grann från italienska Ennio Morricones filmmusik och country-stuket från Avicii. Snyggt!
Värt att veta: Stefans föräldrar kommer från Armenien. På tredje försöket vann han EestiLaul och får representera Estland som vunnit en gång – 2001 med Everybody sjungen av duon Tanel Padar och Dave Benton.
Text: David Lindström