I onsdags hölls den sista lektionen i bildkonstkursen Gymnasiediplom i bildkonst.
– Kursen är så nära en studentexamen i bildkonst man kan komma, säger läraren Tanja Reuter-Lindén.
Vid Ålands lyceum finns i dag tio olika bildkonstkurser och av dem är endast en obligatorisk. För att gå diplomkursen måste de studerande dock ha gått minst fyra kurser.
Kursen bygger mycket på självständigt arbete. Uppgifterna, i år bestående av sex olika alternativ, bestäms av Utbildningsstyrelsen och sedan är det upp till de studerande att visa vad de lärt sig under sin gymnasietid.
Kändisskap i fokus
I den här gruppen var kändistemat riktigt populärt. Elin Högman och Cassandra Sandberg har i varsitt projekt, och i teknikerna akryl respektive blyerts, porträtterat olika kända personer. Elin Högmans porträtt är tudelade, där en del visar kändisen i ett officiellt sammanhang medan den andra avslöjar en mer vardaglig sida.
– På det sättet vill jag visa att alla inte är så perfekta som det verkar på sociala medier och i filmer, säger hon.
Nelly Enlund bestämde sig i sin tur att skapa ett interaktivt konstverk.
– Det viktiga för mig var att lyfta fram både negativa och positiva sidor av kändisskapet.
Hon har använt papier-maché och ståltråd för att bygga en modell av Globen, eller Avicii arena som byggnaden heter i dag. Modellen fungerar samtidigt som ett tittskåp. Ett av de fyra rummen är fyllt av glasskärvor, i ett annat syns Avicii på scen. Tim Bergling, som var artistens riktiga namn, tog sitt liv i april 2018, och verket speglar på flera sätt frågan om psykisk ohälsa.
Cia Mickelsson är den enda som valde att skapa ett verk som behandlar temat ”händer”. Hon förmedlar i sin akrylmålning att händer skapar, kommunicerar och utforskar.
Mensskulptur
Även uppgiften att skapa ett konstverk som handlar om att skydda sig engagerade flera i gruppen. Anna Johanssons konstverk heter ”Mens(be)skyddare”.
– Jag började tänka på vad människan skyddar sig med, men som inte är det mest uppenbara.
Hon har skapat en skulptur, som vid första anblicken verkar stå och vakta något. Klädnaden, en jättebinda, har hon sytt och broderat själv. Fingrarna är byggda av tamponger, liksom piggarna som kröner hjälmen. Själva rustningen är gjord av kartong. I händerna håller figuren något som ser ut som ett vapen – en spiral i jätteformat.
– Bindan tog mest tid, jag syr inte så ofta. Och rustningen var komplicerad eftersom jag måste tänka på hur formen passade in i helheten.
Ellen Thyrén har skapat en skyddsängel i ståltråd, papier-maché och aluminiumfolie. En av utmaningarna, säger hon, har varit att få till rätt struktur och storlek på vingarna.
Även Marie-Louise Lehtonen har gjort en skulptur, och dess origamiblommor i papper fungerar som ett rustning mot omvärlden. Blommorna representerar olika budskap.
– Rosorna är fredsrosor, de lila blommorna är violer som står för tillit och de vita blommorna står för hopp.
Öppnar nästa vecka
Två studerande har jobbat med temat ”abstrakt”. En av dem är Ellinor Gustavsson, vars två målningar går under namnet ”Överväldigande känslor”. Hon berättar att det hela handlar om hur det är att hantera olika typer av känslor – ibland tenderar de att helt enkelt svämma över.
Den svenska formgivaren Anette Hallbäck har fungerat som inspirationskälla för Jhodie Strandells verk i gips och spackel.
– Det heter ”Miguel” efter min bror, säger hon.
Utställningen, som är öppen för allmänheten, kan ses under skolans öppettider från den 1 december till den 28 januari. Konstverken finns i korridorerna på våning två och tre i den norra delen av Ålands lyceum.