Kaj Lindström har de senaste åren efter att han gått i pension återupptagit sitt stora intresse målning.
– Dels har jag ju tid nu, dels har jag även utrymmet. Ateljén i mitt hem i Mariehamn har öppnat upp för möjligheten att måla allt mer, säger Kaj Lindström.
Senast deltog han i Konstrundan i september och i planerna finns att delta i år igen.
År 2014 var Kaj Lindström och hans familj och hälsade på deras dotter som var utbytesstudent i staden Athlone på Irland.
– Vi ville se så mycket som möjligt men på grund av vänstertrafiken på Irland var vi inte så intresserade av att bila. Därför hyrde vi i stället en kanalbåt, något som visade sig vara mycket lyckat.
– Vem som helst kan hyra en kanalbåt, det är enkelt. Man genomgår en kort kurs och sedan är man redo att ta sig ut på kanalen. Båten går väldigt långsamt så det är inte så svårt.
När de kom fram till den lilla nedslitna byn Roosky vid River Shannon ganska mitt på ön ösregnade det.
– Vi gick och lade oss men steg upp tidigt. När solen började stiga och även temperaturen uppstod ett fantastiskt ljus. Jag gick längs kajen och fotograferade diset och dimman som förvandlade den stenbelagda kajen, broarna och husen till en ljusupplevelse som kändes nästan overklig.
Fotona resulterade i tolv oljemålningar med olika motiv från flodkanten: folktomma kajer, bron, landtungor och byggnader.
– Jag tycker inte att man kan jämföra dimman som den är på Åland med den dimma jag upplevde där. Här rullar ju dimman ofta in kall från havet, men där steg dimman upp från marken, det uppstod en sådan kondens när solen steg från allt det våta. Allt var så tyst och så stilla. Inga bilar och inga människor.
Dimman i Roosky
Av: Kaj Lindström.
Vad: Oljemålningar.
Var: Jomala bibliotek.
Visas: Den 19 april till den 8 juni.
Vernissage: Den 19 april klockan 17-19.
Fri färgsättning
Efter resan låg fotona länge i hans dator och han tänkte ofta på att tolka dem som måleri.
– Jag tog tag i målandet 2021-2022. Jag behöll kompositionen från fotona, kameran är ett bra komponeringsinstrument. Men sedan tillåter jag mig att vara fri i min färgsättning och målningen tar sin egen väg. Jag målar mest på känsla och är inte så intellektuell i mitt måleri. Jag gillar hur dimman förvandlar det bekanta och invanda till något annat.
Han säger att han tycker om den tyska konstnären Caspar David Friedrich som var en av romantikens mest berömda landskapsmålare. Han målade bland annat romantiska vyer från Rügen.
– Men jag fascineras också av interiörer och av fönster där ljuset kommer in.
En målning tar ofta kring två veckor att göra men då är det inte arbete nonstop som gäller.
– Ibland kör man fast. Då är det bara att sluta, släppa målandet och kanske sova på saken. Då brukar knuten lösa upp sig.
Utställningen i Jomala bibliotek pågår fram till den 8 juni.