– Titeln på den första tavlan är bara ett frågetecken: ”?”. Jag tänker att det är så man skulle reagera om man transporterades till ett helt nytt universum. Man skulle stå helt stilla i chocktillstånd, säger han.
Han intresserar sig för apokalyptiska landskap.
– Miljöer där universum förstör sig själv, beskriver han.
Den första tavlan, som kom till 2020, väckte tankar och han målade en till, och sedan ännu flera. Det blev en slags sammanhängande historia, från mörkret mot ljuset. Sista tavlan heter ”Stillhet”.
– Men den berättelsen uppstod här i hängningen. Den var inte planerad från början.
Vittrande pusselbitar
Landskapen är främmande på ett både surrealistiskt och utomjordiskt sätt. Genomgående symboler är de stora pusselbitsblocken som lutar och vittrar sönder i kantiga klippformationer.
Det är en mycket personlig utställning där motiven handlar om minnen, idéer och mål, om själva livspusslet, förklarar Samuel Fellman.
En liten figur i trenchcoat och hatt vandrar, klättrar, hukar och gömmer sig.
– Han kommer från en hyperrealistisk dröm jag hade. I den försökte han döda mig, berättar konstnären och ler gåtfullt.
En tavla skiljer sig ut motivmässigt. Efter tavlan med namnet ”Hjärtekrossad” kommer en målning av en ung kvinna som döljer sig bakom en slags växt.
– Den heter ”Skräcken” och handlar om en riktig upplevelse jag hade.
En meditation
Han beskriver hur målandet fungerar som en meditation, ett sätt att bearbeta känslor och upplevelser. Ett stort öga stirrar hotfullt på en av dukarna. Den lille mannen gömmer sig förskräckt bakom ett klippblock.
– Tavlan heter ”Observerad av monster” och handlar om upplevelsen av hur ens traumatiska minnen följer en överallt. När jag började måla hade jag många bittra känslor i mig.
Men ju mer han målade desto lättare blev känslorna. De sista dukarna i serien lyser glödande röda och andas en helt annan sorts ro än de första.
”Mitt universum”
Av: Samuel Fellman.
Vad: Akrylmålningar.
Var: Mariehamns stadsbibliotek.
Visas: Till den 26 juni.
Självlärd
Tavlorna är målade i akryl med stor teknisk skicklighet. Spelet mellan ljus och mörker påminner nästan om oljemåleriets nyanser på en del ställen. Förutom deltagande i Bild- och formskolan som barn, är han självlärd.
Som konstnärliga förebilder nämner han den skotske målaren Jack Vettriano och den polske så kallade mardrömskonstnären Zdzisław Beksiński. Noirfilmer är en annan inspirationskälla.
Det här är Samuel Fellmans första separatutställning.
– Det ska bli spännande att se vad som händer när tavlorna nu får ses av flera.
Utställningen visas till den 26 juni.