Boken med titeln ”Styr ålänningarna sitt eget öde? Demokratiperspektiv på Åland” består av tolv kapitel skrivna av 14 författare. Perspektiven på demokrati är många.
– Vi har hållit på i två år ungefär och det är roligt att boken nu kommer ut, säger Ålands fredsinstituts direktör Sia Spiliopoulou Åkermark, som är initiativtagare och redaktör till boken.
Idén tillkom under förberedelserna av Åland 100-firandet.
– Vi ville lyfta upp vilka frågor som är viktiga att hantera framåt, inte bara fira och bekräfta. Vi tyckte att det behövs en reflektion hos oss själva hur saker har gått till och vad det beror på, säger hon.
Hon beskriver boken som ett nytt pussel som beskriver Åland.
Demokratidagen
Boken lanseras i dag onsdag på Alandica.
– Det eftersom det är internationella demokratidagen, det är ett bra tillfälle att visa att den Ålandsrelevanta diskussionen har något att bidra med till den internationella demokratidebatten, säger Sia Spiliopoulou Åkermark.
– I samband med boksläppet har vi samtal om demokratiskt engagemang. Då blir det paneldebatter med författarna i boken och inbjudna gäster, och så blir det också två tankeverkstäder där vi diskuterar kring de här frågorna, säger Liz Lindvall, som är informatör på fredsinstitutet.
Välfärdsfokus
En av författarna är Richard Palmer som är filosofie doktor i ekonomihistoria. Han har sett närmare på självstyrelsens betydelse för välfärden.
– Jag har inte tittat på den formella sidan av demokratin, alltså den demokratiska processen och engagemanget, utan på hur de yttre förutsättningarna för demokratin ser ut, säger han.
Han har studerat Ålands förhållande till Finland och delvis även EU.
– Grundtanken som jag utgår från är att demokratin, var den än finns, begränsas. Den parlamentariska demokratin har frivilligt överlåtit makt till marknaden.
Maria Ackrén som är lektor i politiologi har studerat hur man mäter demokrati. Hon konstaterar att bilden av demokratins definitioner är väldigt mångfacetterad.
– Om man skulle göra någon slags sammanfattning så finns det en hel del delmoment. Jag har kanske lite mer frågor än svar i mitt kapitel, det finns inte riktigt någon direkt konklusion, säger hon.
– Kontentan är att det inte finns någon färdriktning för att studera demokrati, fyller Sia Spiliopoulou Åkermark i.
Ny kraft
Boken ges ut på ett nytt förlag, Cavannus, som drivs av Annina Berglund.
– Vi är väldigt glada att samarbeta med ett nytt förlag, det är att stöda en ny kraft som kan föra Ålandsrösterna utåt, säger Sia Spiliopoulou Åkermark.
Boken säljs vid lanseringen och sedan via fysiska bokhandlar som ett sätt att stöda dem.