I Övernäs skola jobbar man flitigt med att lära och uppmuntra eleverna i årskurs 1 att läsa, både i och utanför klassrummet. I biblioteket brukar det exempelvis anordnas olika slags samlingar i syfte att introducera eleverna för böcker och läsning.
– Jag upplever att intresset bland eleverna för att lära sig läsa är stort, säger Therese Blomberg.
Det är en tradition bland stadens skolor att anordna ett så kallat läståg i slutet av läsåret för att fira att ettorna lärt sig att läsa.
På Övernäs skola är händelsen en stor höjdpunkt. Föräldrar bjuds in för att tillsammans med skolans övriga elever stå på skolgården och heja på när ettorna glider förbi i tåget. Det är första gången som Rainer Mattsson åtar sig uppgiften som chaufför.
– Det ska bli roligt att få skjutsa ettorna, det är trevligt med barn, säger han.
Tågets vagnar är utsmyckade med ballonger och ettorna viftar glatt med sina favoritböcker och åländska flaggor när de glider förbi i tåget på skolans rastgård.
Utöver skratten och de glada hurraropen hörs även musik. Det är några äldre elever från årskurs sju som fått i uppdrag att ackompanjera ettorna med musik. Uppträdandet leds av skolans musiklärare Markus Helander.
– Det är ett nytt inslag för i år. Vi spelar lite sambamusik på våra instrument. Vi har inte övat särskilt länge, utan det är mest en spontan och kul grej, säger Markus Helander.
Ute på stan
Efter att läståget cirkulerat några varv runt skolgården bär åkturen vidare ut på stan. I en vagn med några elever från klass 1 B råder det god stämning. Barnen hejar och viftar med sina flaggor till de människor som passerar på stan. Det går lätt att konstatera att eleverna uppskattar att få åka med på tåget.
– Det är roligt att åka tåg, man får se mycket på stan, säger Sebastian Westerlund-Dakard glatt.
Klasskamraten Saga Styrström instämmer. Oliver Häggblom har en flagga i ena handen och en bok i den andra. Boken heter ”Supermålet” och handlar om fotboll.
– Jag tycker om fotboll och brukar spela på fritiden, berättar Oliver.
I övrigt föredrar han mest att leka på fritiden, men han säger att han även ibland brukar läsa någon bok hemma. Något slags favoritböcker har han inte, utan han läser lite av varje.
De andra barnen i vagnen är inte särskilt intresserade av att berätta om vad de har läst för böcker, det tycks nämligen var roligare att prata och skoja med varandra om allt vad de ser i Mariehamns centrum en onsdag förmiddag i maj.
Fakta
• Enligt en rapport vid Jyväskyläs universitet från förra året minskar läsförståelsen hos både svensk- och finskspråkiga elever i landet.
• Rapporten baserar sig på resultat från en internationell undersökning, PIRLS 2021.
• Sammantaget har finländska elever i årskurs fyra sämre läsförståelse än för sex år sedan.
• Den försämrade läsförståelsen gäller oberoende av socioekonomisk bakgrund eller kön.
• En central faktor med inverkan på elevernas läsförståelse är inte bara barnets, utan även föräldrarnas inställning till läsning.
• Tidigare litterära förkunskaper främjar för utvecklingen hos barn när de når skolåldern.
Källa: svenska.yle.fi