Nedsågningen av de gamla träden vid Jomala kyrka har väckt reaktioner hos Ålandstidningens läsare. En församlingsmedlem hänvisar till den kulturmiljöinventering i Jomala som gjordes av dåvarande museibyrån 2011. Där sägs bland annat att ”Jomala kyrka är en av de allra äldsta i Finland och kyrkomiljön har ett stort kulturhistoriskt värde även i riksperspektiv”.
Vidare konstateras att ”den över hundraåriga ask- och björkallén är viktig för hela miljön” och att ”träden bör skötas och föryngras varsamt”. Liknande formuleringar finns gällande andra kyrkor och äldre miljöer.
Överantikvarie Jonas Karlsson på landskapsregeringens kulturbyrå säger att det i grunden är en kommunal angelägenhet.
– Men vi har haft en dialog med Jomala församlings trädgårdsmästare och kommunens byggnadsinspektör. Farliga träd måste ju tas ned, men det behöver också finnas en återplanteringsplan och det behövs tillstånd från kommunen. Det finns bevarandeambitioner för kyrkomiljön, men man kan inte dra det till sin spets.
Trafiken en problemfaktor
Han förklarar att om det uppstår problem, så får byggnadsinspektören begära ett utlåtande från kulturbyrån.
– Då skriver vi att det är en kulturhistoriskt värdefull miljö.
Jonas Karlsson påpekar att själva allén är skyddad i generalplanen för området.
– Vi har också andra problematiska alléer, framför allt kungsgårdsallén i Kastelholm. Där har vi dialog med infrastrukturavdelningen och Fastighetsverket, men det går trögt kan man väl säga.
Grundproblemet enligt honom är att träden åldras och inte mår bra.
– Trafikbehoven tränger sig på och vägarna behöver breddas. Det grävs också för kablar och annat intill vägarna som gör att träden blir allt mer utsatta.
Måste söka tillstånd
Jomala kommuns byggnadsinspektör Guy Dannström säger att han blev upplyst om trädfällningen i veckan.
– Egentligen behöver man söka tillstånd för såna här åtgärder, men jag ska prata med församlingen och tror nog att vi kan lösa det här i samförstånd. Jag ska titta närmare på den här frågan i början av nästa vecka.
Han påpekar att tillståndsplikten även gäller landskapsregeringen som äger träden i allén som finns på vägområdet.
– Jag noterade att man märkt ut ett stort antal träd, men jag har inte sett någon anhållan från infrastrukturavdelningen ännu. Alla ska följa de lagar och planer som gäller. I både general- och detaljplanen är allén och miljön runt kyrkan skyddad och det finns restriktioner.
”En bedömningsfråga”
Det råder uppenbarligen oenighet om vad som sägs i rapporten om de sjuka träden. Enligt arboristen Teppo Suoranta hade bara fyra sjuka askar behövt fällas, men kyrkoherde Stefan Äng säger att man agerat med rapporten som grund.
– Där sägs att 15 av 18 är sjuka och att majoriteten av träden är i dåligt skick och att hälften, nio träd, bör tas bort inom ett halvår. Inventeringen gjordes 2018 och träden har ju inte blivit bättre sedan dess. Det handlar också om säkerhet, men är förstås en bedömningsfråga. Inga beslut är helt svartvita vad man ska välja, men vi landade i det här. Jag vidhåller att vi följt expertisens råd, men jag har inte varit med i processen från början.
Varför hade ni inte sökt tillstånd?
– Det var nog ett förbiseende, naturligtvis borde vi ha skött den biten på förhand, men jag hoppas att det går att ordna i efterhand.
Ni har också ha tagit ned en stor lönn på gravplatsen som tidigare beskurits och vårdats?
– Ja, det blev dyrt och det var inte värt att behålla den, förklarar Stefan Äng.
Han tillägger att träden naturligtvis ska ersättas av nya.
– Det är viktigt för oss att miljön kring kyrkan är tilltalande och lik den gamla. Det finns en plan för återplantering, men inget beslut ännu.