Vårens utvatten innebär att Mergus, som trafikerar den tvärgående linjen, inte kan lasta och lossa tunga fordon. Enligt avtalet mellan rederiet EW Finland och landskapsregeringen ska Mergus kunna ta ett fastställt antal tunga fordon. Bildäcket blir då för lågt i förhållande till kajen och långtradarekipage riskerar skador vid ombord- och ilandkörning.
Detta drabbar i synnerhet de bilar som transporterar fisk och de tvingas därför till tidsödande omvägar via andra rutter och att köra över fasta Åland.
– I måndags var vattenståndet 34 centimeter under medelvatten. Då kunde man inte lasta trailers med långt överhäng i aktern. Vid cirka minus 20 centimeter har det gått att lasta motsvarande ekipage med hjälp av träramper, förklarar Sten Schauman, upphandlare vid landskapets infrastrukturavdelning.
Han säger att eftersom färjan inte uppfyller avtalsvillkoren så får det konsekvenser i form av avtalsviten.
Bättre efter ombyggnad
Kumlinge kommun påpekade i ett tidigt skede risken för att detta skulle inträffa. LR begärde därför i höstas en förklaring på hur rederiet har tänkt anpassa färjan så att den kan hantera lågvatten.
EW Finland svarade då att man förlänger och breddar iskniven i båda ändar av fartyget så att färjan inte ska komma så nära landfästet vid lågvatten. Fartyget hade också ett kort trafikuppehåll i oktober för att utföra ombyggnaden. Vid extremt lågvatten ska man använda ramper av lösvirke enligt samma rutin som på övriga rutter.
– När vi började köra på linjen så klarade färjan normalvatten och efter ombyggnaden klarade den minus 20 centimeter. Nu blev det problem vid minus 30, men det här är en process och man lär sig efterhand. Det gick bra att lasta en tung sopbil, men fiskbilarna har gett problem. Vi har därför direktkontakt med det största åkeriet och ser hur vi kan lösa situationen, säger vd Oscar Berndtsson.
Utmanande situation
Han påpekar att även det tidigare fartyget på rutten, Odin, hade problem och tvingades ställa in många turer vid hård vind.
– Det är en stor utmaning att hitta ett fartyg som klarar alla väderförhållanden. I upphandlingen har vi beskrivit fartygets och det godkändes. Senare har LR ändrat fribordskravet till 1,4 meter, men med resultat att det är svårt att få några anbud. Några inställda turer bör också ställas mot att Mergus sparar 40.000 euro i månaden åt skattebetalarna jämfört med det konkurrerande anbudet.
Oscar Berndtsson understryker att teori och praktik är olika saker när det handlar om sjöfart.
– Det finns många faktorer att beakta när man jobbar med fartyg och hav. Som helhet har trafiken löpt bra både i is och vind, men vi beklagar uppriktigt att trafikanterna tvingats ställa om sin trafik de senaste dagarna.