Landshövding Peter Lindbäck pekar i dag på risker med att peta i hur Ålands landshövding utses och med att byta till titeln riksombudsman.
- Risken är att vi förlorar den förmån vi fått, alltså att talmannen och partierna vaskar fram en kandidat.
fakta
Utnämning av landshövdingen
I 52§ i självstyrelselagen står det så här:
Till landshövding utnämns en person som har nödvändiga förutsättningar att utöva ämbetet så att landskapet förvaltas väl och statens säkerhet tillvaratas.
Landshövdingen utnämns av republikens president efter överenskommelse med lagtingets talman.
Om samförstånd inte uppnås, skall presidenten utse landshövdingen bland fem personer som har föreslagits av lagtinget.
Bestämmelsen grundar sig på Ålands- överenskommelsen, godkänd av Nationernas förbund 1921.
POLITIK I Finland pågår en reform av regionalförvaltningen som innebär att länen, landshövdingarna och länsstyrelserna försvinner 2010. Uppgifterna ska tas över av de folkvalda landskapsförbunden och deras landskapsstyrelser och av en statlig regional myndighet som ännu inte har något namn.
Ålands landshövding kvar
För Ålands del blir det inga större förändringar. Enligt en promemoria som ledningsgruppen för förvaltningsreformen omfattat blir Ålands landshövding kvar.
- Här hänvisar man till respekten för de internationella avtalen om Åland, säger landshövding Peter Lindbäck.
Länsstyrelsen byter namn
Också länsstyrelsen på Åland blir kvar men byter namn. Till vad vet man inte ännu men namnet blir detsamma som den nya statliga regionala myndigheten i Finland får.
Enligt promemorian bör dessutom de minsta statliga myndigheterna på Åland, till exempel enmansbyråer som arbetarskyddet och Europainformationen, gå in i länsstyrelsens efterträdare.
Varnar för risken
Lagtinget debatterade i onsdags utnämningen av Ålands landshövding. Ålands framtid vill att självstyrelsepolitiska nämnden ska få i uppdrag att föreslå lagstiftning så att talmannens förslagsrätt och lagtingets handlingsutrymme tryggas i samband med utnämningen av landshövding.
Peter Lindbäck varnar dock för risken med att öppna den paragraf i självstyrelselagen som stadgar om valet av landshövding.
- Hur ska processen gå till om man följer lagens bokstav? Jo, enligt Nationernas förbund är det presidenten som har rätten att vaska fram en kandidat för att sedan diskutera med talmannen. Efter andra världskriget har emellertid presidenten och Finlands regering tillåtit att talmannen vaskar fram en kandidat, säger han.
Kan förlora förmån
Harry Jansson (Åf) ondgjorde sig i lagtinget över att inrikesministeriet utannonserat tjänsten som Ålands landshövding både 1999 och 2007. Peter Lindbäck ser det tilltaget mer som en kungörelse av att tjänsten är ledig och att intresserade kan anmäla sig.
- Jag har själv förespråkat att också en person som inte har anmält sig till Helsingfors kan utnämnas, säger han.
Enligt honom finns det en risk, om Åland för hårt motsätter sig kungörelsen, att presidenten säger: Låt oss då leva enligt lagen och inte enligt den praxis som utvecklas.
- Vi kan alltså förlora den förmån vi fått, alltså att talmannen och partierna på Åland vaskar fram en kandidat.
Riksombudsman
Fs, de obundna och Åf har lämnat in en motion om ny självstyrelselag. Ett av förslagen är att landshövdingen ska byta namn till riksombudsman. Det kommenterar Peter Lindbäck med att man i så fall går emot Nationernas förbunds beslut.
- Risken med ett namnbyte är att staten kan anse att eftersom Åland inte längre ska ha en landshövding enligt NF:s beslut, utan en riksombudsman, kan man ta bort kravet på samtycke från talmannen då personen utses. Staten kan anse att en riksombudsman är en renodlad statstjänsteman.
Renodlad statstjänsteman
Lindbäck påminner om att han själv föreslagit en riksombudsman med modell från Färöarna.
- Men den personen är en renodlad hög statstjänsteman som inte, som Ålands landshövding, ska åtnjuta befolkningens förtroende.
Han påpekar för säkerhets skull att han har full respekt för att politikerna diskuterar både utnämningen och benämningen.
- Jag pekar bara på riskerna.
Lagutskottet funderar vidare på motionen om utnämning av landshövdingen. Motionen om ny självstyrelselag och riksombudsman behandlas i lagtinget den 11 april.
Peter Lindbäcks andra mandatperiod som landshövding går ut den 31 mars 2015.
Kerstin Österman