Kommunstyrelsen i Jomala tar på måndag upp ett ärende som gäller ett cirka 230 meter långt avsnitt av Flygfältsvägen. Avsnittet går från den del av vägen där Åland Posts område slutar och fram till flygplatsområdets början. Det ägs av statliga Finavia.
Ärendet som tas upp på måndag har sin bakgrund i en pågående detaljplanering som görs av området där de gamla ”Finavialägenheterna” ligger. Området, som ansluter till Flygfältsvägen, ägs av företaget Crestum som planerar ett nytt bostadsområde där.
För att detaljplanen ska kunna förverkligas behöver vägavsnittet övergå till att vara en ”allmän väg”, det vill säga ägas av kommunen eller landskapet, enligt Jomalas kommundirektör Christian Dreyer.
– Det blir konstigt om Finavia fortfarande äger vägen till området. Det blir som en enklav bakom icke-allmän väg, säger han.
Tjärasfalt
Eftersom Finavia är statligt behöver vägen överlåtas till landskapet, och det har Finavia meddelat att man är villig att göra.
Landskapsregeringen har i sin tur meddelat att man är villig att överta vägen. Men bara om kommunen står för eventuella framtida kostnader för att omhänderta upp till 167 ton tjärasfalt som befaras finnas i vägen.
Kommunen har i sin tur frågat Crestum Ab om man kan stå för halva den garantin, och svaret från Crestum har enligt kommunen varit att man är villig att göra det.
Ändamålsenligt
Förslaget som läggs fram för kommunstyrelsen på måndag är att kommunen ska teckna ett avtal med landskapsregeringen där man garanterar halva kostnaden för bortforsling av tjärasfalt.
Varför föreslår du att kommunen ska göra det?
– Om man anser att området ska utvecklas är alternativet annars att vi tar över vägen. Då får vi underhållskostnader framöver. Det kan även vara vettigt att detta är en landskapsväg, till exempel om det införs busstrafik till flygplatsen. Alla är överens om det ändamålsenliga med att landskapet tar över vägen, säger Christian Dreyer.
Tjärasfalten som troligtvis finns i vägen behöver inte avlägsnas nu. Det kan däremot bli aktuellt om vägen byggs om i något skede.
– Landskapsregeringen vill gå skadeslös om man nu går med på att överta vägen, säger Christian Dreyer.