Landskapsregeringen vill undersöka förutsättningar för att införa egen sopförbränning på Åland. Initiativet både hyllas och sågas av lagtinget.
ENERGISTRATEGI När landskapsregeringens förslag till energistrategi för Åland 2008-2025 diskuterades i lagtinget i går var frågan om sopförbränning högaktuell.
I strategin står att landskapsregeringen vill "undersöka förutsättningarna för ökad användning av avfall i energisammanhang". Näringsminister Jan-Erik Mattson (c) preciserade:
- Vi kan själva förbränna våra sopor och vi har viljan. Jag tycker att vi ska bygga ut fjärrvärmenätet så att det sträcker sig mellan Godby, Jomala och Mariehamn med ett gemensamt förbränningsverk. Med den teknikutveckling vi har anser jag att det kommer att bli möjligt.
Mika Nordberg från obunden samling tycker att en egen sopförbränning är enda vägen att gå för Åland om man ska kunna minska kostnaderna för sophantering.
- I dag får hushållen betala dyrt för transporterna som för soporna bort från Åland, säger han.
Stor investering
Men Barbro Sundback (s) är kritisk till en egen förbränning.
- Kostnaderna kommer inte att minska genom förbränning, särskilt inte om investeringen är stor och råvaran för liten.
Hon bedömer att sopmängden på Åland är alldeles för liten för att bära upp en förbränningsugn.
- Frågan har utretts förut, både inom Mariehamns stad och Mise. En brännugn skulle kräva import av sopor, tror hon.
Trafikminister Runar Karlsson (c) visar att landskapsregeringen, och centern, är oenig i frågan om ett förbränningsverk.
- Jag håller med om att det är oerhört dyrt att anlägga en egen sopförbränning. I dag finns inte teknik som lämpar sig för en så liten skala. Därför tror jag att det är bäst att fortsätta skicka soporna till förbränning i Uppsala, säger han.
Tror teknik kan utvecklas
Jörgen Strand (fs) är inte lika skeptisk.
- Jag har svårt att tro att det finns någon ekonomi i renodlad sopförbränning. Däremot kanske det går att kombinera med andra typer av förbränning, tycker han.
Olof Erland (lib) sällade sig även han till den försiktigt positiva sidan.
- Jag tycker att landskapsregeringen gör rätt i att skaffa sig teknisk kunskap på området. Om man följer teknikutvecklingen kan det hända att det dyker upp en lösning som passar Åland.
Anders Englund (c) å sin sida var mer angelägen om att slå ett slag för åländsk produktion av biogas.
- Det är en viktig satsning inför framtiden, menade han.
Biogasen omnämns även den som en intressant elproduktionsmetod i förslaget till energistrategi. Samtidigt uttryckte ingen part att man ville minska på sopsortering eller kompostering.
Framtidens fråga blir kanske hur de åländska soporna ska räcka till för alla dessa möjliga projekt?
Tone Nordling