Det är olika situationer och ageranden från personer på arbetsplatsen som har försvårat Maria Borgströms arbete och som har lett till att hon gjort en anmälan till landskapsregeringens personalavdelning.
– Det har varit olika hotelser, isolering, osynliggöranden och sedan förstås direkta diciplinåtgärder. Det är ett rutinförfarande när sådant här uppstår. Vi har en personalavdelning som vill att vi lämnar in en anmälan helt enkelt, säger hon.
Vem har du anmält?
– De som har försvårat mitt arbete.
Hur ser du på framtiden hos landskapsregeringen?
– Nu har jag sett att lantrådet har gått ut och sagt att regeringen tar det här på stort allvar och att hon ser att det kan behövas extern kompetens och en oberoende utredning i frågan, så vi får se vad som händer. Det är uppgifter jag tagit från media, det är inget jag har fått till mig personligen.
Maria Borgström kan inte svara på om hon bemötts annorlunda efter att anmälan gjordes.
– Nu är det semestertider och inte så mycket möten eller folk på plats, så jag vet inte om nuvarande förutsättningar stämmer överens med hur det hade varit om det hade varit full styrka på plats.
Vill du arbeta kvar?
– Jag har inte riktigt förstått omfattningen av det här ännu, så vi får se. Jag har gått vidare med det här med inställningen att det ska lösas.
Vad vill du att händer nu?
– Att de policyer och den lagstiftning som vi jobbar efter kan följas.
Landskapets tf förvaltningschef Michaela Slotte kommenterar inte enskilda ärenden, men säger att ärendet ligger hos personalenheten och kommer att beredas och utredas enligt de rutiner som finns.
Som Ålandstidningen skrivit fråntogs Maria Borgström tidigare sin föredragnings- och beslutanderätt efter att ha kritiserat det vetenskapliga laxfisket som hon anser utsätter fiskarna för lidande.