En bit därifrån befinner sig befälhavaren Ulf Lindroos familj.
– Vi har väntat länge på honom – i fem månader och två veckor, säger hans fru Jenny Lindroos-Sid.
Nere på kajen dansar Ville Viking till flottans musikkårs festmarscher, samtidigt som ett dagfyrverkeri skjuts upp på andra sidan viken och flera kanonsaluter välkomnar Viking Lines nya flaggskepp. Det råder ingen tvekan om att det här är en stor dag för många på plats. En av dem är förstås vd Jan Hanses, som själv hunnit med åtta besök vid varvet i Kina de senaste åren.
– Nu börjar restriktionerna släppa och vi har dessutom det nya fartyget på plats, så det finns alla förutsättningar för att det här ska bli bra. Den nya färjan betyder att vi kommer äga Åbolinjen, som har varit vår mest lönsamma rutt. Det är en bra bas att stå på, säger han.
Fartygsbyggnationen har till stora delar genomförts under pandemin.
– Det är många års jobb bakom det här, och det fanns många olyckskorpar som tyckte att det här inte skulle bli till någonting. Men vi gjorde det, säger Jan Hanses.
En som kan vittna om att det funnits en del utmaningar längs vägen, bland annat i form av varvstängningar, långa karantänstider och underbemanning, är projektchef Kari Shao (tidigare Granberg) som varit på plats i Xiamen i flera år.
– Visst har det funnits utmaningar, det här är ett varv som aldrig byggt sådana här fartyg förut. Men överlag har det flutit på bra.
Lång väntan
I området kring och på Runsala har en åskådarskara på hundratals personer samlats, men även i hamnen finns ett stort antal nyfikna bakom avspärrningarna. Så snart Glory ligger tryggt förtöjd börjar de flesta droppa av i sakta mak – alla utom en liten grupp som dröjer sig kvar, ivrigt spanande upp mot kommandobryggan. Det är befälhavaren Ulf Lindroos familj, bestående av frun Jenny Lindroos-Sid och de fem barnen Vincent, Walter, Wilhelmina, Vivian och Wilmer Lindroos, samt Jenny Lindroos-Sids pappa John-Eric Sid. Senast de träffade Ulf Lindroos var i augusti, och den sista delen av Glorys resa har de följt genom otaliga besök på sidan Marine traffic, som visar fartygets position i realtid.
– Vi har väntat länge på honom – fem månader och två veckor, så det här är känsloladdat. Det var svårt att sova i natt, barnen var förväntansfulla och gick sent och lade sig. Vi planerade redan för flera dagar sedan att vi skulle ta oss ner till hamnen för att möta deras pappa och fartyget, säger Jenny Lindroos-Sid.
Så kliver Ulf Lindroos äntligen ut genom en dörr i direkt anslutning till bryggan och vinkar åt sin familj. Men ännu får de troligen vänta någon dag innan han är hemma, en del myndighetskontroller ska klaras av innan han får träffa familjen i Åbo.
Vad är det första ni ska göra när ni ser honom?
– Ge honom en kram!, säger några av barnen med en mun.
Johansson i Åbo
Jakob Johanssons namn blev bekant för ålänningarna när han 2019 köpte familjen Mattssons innehav i Viking Line. Sedan dess har han utökat sitt ägande samtidigt som han hållit låg profil och gett ytterst få intervjuer. Men den här dagen är han på plats i Åbo, dit han har tagit sig med Amorella från Stockholm. Det var inte många passagerare som gick av färjan den här söndagsmorgonen, men Jakob Johansson lyfter hellre fram en annan sak.
– Ni kanske också noterade att det var fullt på fraktdäck? Vi har flera ben att stå på, säger han.
Det har varit tuffa år för rederiet, men en ljusning syns vid horisonten. Från den 9 februari avskaffas alla restriktioner i Sverige, vilket innebär att verksamheten ombord på svenskflaggade Cinderella kan börja återgå till det normala. Också i Finland har det aviserats en successiv avveckling av restriktionerna från den 14 februari. Flera personer Ålandstidningen talar med säger att Glory för med sig en känsla av tillförsikt. Det verkar även Jakob Johansson skriva under på.
– Vi har tur med tajmingen, vi har sagt flera gånger att ”nu vänder det”, men nu ser det verkligen ljusare ut än på länge.
Hur ser framtidsplanerna ut för Viking Line?
– Vi tar ett steg i taget, och i dag tar vi emot ett nytt fartyg. Men det är klart att som rederi har man också fokus på vad som är nästa steg, flottan åldras de facto varje dag. Jag tror att hållbarhetsperspektivet kommer att bli enormt mycket viktigare i framtiden än vad det varit tidigare. Kan man vara längst fram där tror jag att man har väldigt mycket vunnet.
I väntan på Glory står han och pratar med en annan storägare, Nils-Erik Eklund, som lyfter fram Jakob Johanssons engagemang.
– Han är synnerligen insatt både i verksamheten ombord och i administrationen i land, säger han.
Äntligen hemma
På söndagens eftermiddag firas Glorys lyckade hemfärd med en lunch för inbjudna på en närliggande restaurang, och efter en stund dyker plötsligt Ulf Lindroos och intendenten Stig Pernell upp. De konstaterar att resan, sedan de kastade loss den 28 december, har bjudit på flera fina upplevelser.
– Att få komma hem är förstås en sådan, men även att få segla på tropikerna. Besättningen har varit helt fenomenal, säger Ulf Lindroos.
Glory har goda sjöegenskaper, är hans omdöme.
– Hon gick fint i sjö, och även här i farleden.
Förutom Ulf Lindroos ska två andra befälhavare jobba ombord – Johannes Enqvist, som är bosatt på Åland och Pamela Mäkelä.
Nu ska Glory utrustas i hamnen under tre veckor innan hon börjar trafikera rutten Åbo-Stockholm den 1 mars. Hon ersätter då Amorella som flyttas till Helsingfors. Men dessförinnan ska det göras testkörningar både till Långnäs och Mariehamn, och då finns en möjlighet för intresserade ålänningar att se fartyget från utsidan. Rederiet återkommer med information om vilket datum som gäller.
Preliminärt blir det dop och pressvisning i Åbo den 28 februari.
Fotnot. Mer om Viking Glory publiceras i tisdagens tidning.
Viking Glory
• Längd: 222,6 meter.
• Hytter: 922 stycken.
• Bredd: 35 meter.
• Bruttodräktighet: 63.813 ton.
• Hastighet: 22,1 knop.
• Passagerkapacitet: 2.800 personer.
• Besättning: 200 personer.
• Fraktfilernas längd: 1.500 meter.
• Drivs med: LNG.