Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) har nu beslutat gå vidare med förslaget om en ändring av landskapsförordningen om jakt. Lagberedningen ska utforma det slutliga lagförslaget.
De nuvarande bestämmelserna om jakttider har inte setts över sedan 2006. Enligt LR är det därför motiverat med en uppdatering för att bättre anpassa jakttider och jaktbara viltarter efter de förutsättningar som råder i dag.
Rådjur och vitsvanshjort är två arter där utökade jakttider skulle ge bättre möjlighet att förvalta stammarna. Avskjutningen på rådjur bör öka för att balansera rådjursstammen mot andra intressen som till exempel trafik, jord- och skogsbruk och trädgårdar. De senaste åren har avskjutningen legat omkring 4.000-4.500 djur. En förlängning av jakttiden med en månad bedöms kunna öka avskjutningen med omkring 1.000 djur, sägs det i förslaget.
”Längre jakttid behövs”
Under remissen kom Kumlinge och Brändö jaktvårdsföreningar in med önskemål om en förlängning av jakttiden på vitsvanshjort för att förbättra möjligheterna att förvalta den ökande stammen. LR anser det ändamålsenligt att förlänga jakttiden.
– Stammen ökar väldigt fort och hittills har jakten sammanfallit med älgjakten, vilket gjort det stressigt. Genom att börja tidigare medan det är ljusa kvällar kan vi planera jakten bättre och välja ut ungdjur som ska skjutas och spara på kapitaldjuren, förklarar Henri Pettersson, ordförande i Kumlinge jaktvårdsförening.
Han konstaterar att många jägare jobbar på sjön och är borta varannan vecka.
– Det innebär att de tillfällen då vi kan jaga tillsammans blir mycket få. Med längre jakttid får vi bättre möjligheter.
Utökad sjöfågeljakt
Det finns också arter som har ökat som kan orsaka skada. Kajan har till exempel uppvisat en kraftig populationsökning och skatan är talrik och en skicklig boplundrare Det finns redan möjlighet till skyddsjakt men en allmän jakttid ger bättre möjligheter att reglera stammen, säger LR i detaljmotiveringarna till lagförslaget.
Man föreslår även allmän jakt på kricka, som en av landets talrikaste andfåglar, och på enkelbeckasin, medan småskrake och brunand föreslås fredas eftersom populationsutvecklingen är nedåtgående.
Jakttiden för gräsand, knipa och storskrake förlängs med en månad. Dessa arter har i större utsträckning börjat övervintra på Åland de senaste åren i och med att det ofta finns tillgång till isfria vatten.
– Det är bra att sjöfågeljakten inte tar slut efter nyår, utan att traditionen kan bevaras. En fin dag i januari är det skönt att kunna fara ut med vettarna, säger Henri Pettersson.
Nya ammunitionsregler
Med ändrade jakttider följer även ett behov av att ändra regelverket för hundanvändning vid jakt.
Bestämmelserna för skjutvapenammunitionens egenskaper har föråldrats. Den jaktbara artsammansättningen har förändrats och den tekniska utvecklingen har medfört att nya ammunitionstyper finns tillgängliga för jakten. Enligt förslaget tillåts därför lättare kulor när blyfria alternativ används eftersom blyfria kulor normalt har en mer kontrollerad expansion och bättre restvikt än blykulor vilket säkerställer en god djupverkan trots lägre vikt.
Förslag till ändrade jakttider
Rådjur: förlängning med en månad till den 31.1.Vitsvanshjort: ändras till 1.9-31.1.Skata: allmän jakt införs 16.7-20.3.Kaja: allmän jakt införs 16.7 till sista februari.Kricka: allmän jakt införs 1.9-31.12.Ringduva: jaktstarten tidigareläggs till den 15.8.Småskrake och brunand: fredas.Gräsand, knipa och storskrake: förlängning med en månad till den 31.1.Enkelbeckasin: allmän jakt införs 1.10-30.11.Guldschakal: allmän jakttid hela året.Arter som klassats som invasiva av unionsbetydelse: jakt året runt.
Källa: Landskapsregeringen
Jonny Mattsson