När talman Bert Häggblom (Ob) efter en timmes omröstningar slog klubban i borden kunde han konstatera att finans- och näringsutskottets betänkande klubbats igenom. I och med det stod det också klart att regeringens önskan att anslå en halv miljon euro för provborrningar för en tunnel till Föglö och att återaktivera arbetet med att planera för en bro över Prästösund fallit.
För lantrådet Veronica Thörnroos (C) blev det slutet på en höst med slitningar i hennes regering. De fyra C-ministrarna röstade igenom anslaget och skrivningen om bron, medan ministrarna från Moderaterna och Obunden samling röstade emot. Sedan föll alltså C-linjen i såväl utskott som lagting.
Ingen överraskning
– Det kom inte som någon överraskning. Men det avviker från vad vi sagt i regeringsprogrammet och det kanske är det som bekymrar mig mest. Att vi inte kunnat föra professionella diskussioner när man vill avvika från det vi kommit överens om utan man tar det lite vid sidan av. Det är det jag ser som ett bekymmer, säger Veronica Thörnroos till Ålandstidningen efter omröstningarna.
Hur stort bekymmer blir det framåt, ni ska ju ändå jobba ett år till?
– Jag väljer nog att se det som en isolerad fråga.
Under debatten pratades det mycket om att ni inte försökt få med andra partier, att ni inte underförhandlat. Borde ni skött frågan på något annat sätt från Centerns sida?
– Med facit i hand kan man alltid reflektera över om man borde gjort si eller så. Men jag tycker att vi från Centerns sida försökt föra den här frågan vidare och att vi har haft regeringsprogrammet som ledstjärna hela tiden. De gånger vi gjort avvikelser från regeringsprogrammet, på grund av yttre omständigheter eller för att vi politiskt velat göra det, har vi fört en diskussion kring det. Men i det här fallet vet vi ju att frågan är infekterad redan från början.
Ingen skillnad
Under lagtingsdebatten framförde oppositionen att man säger nej till borrpengar för att landskapsregeringen (LR) varken levererar det tunnelmeddelade som lagtinget efterfrågat eller det omställningsmeddelande som LR lovat. Men lantrådet tror inte att meddelandena hade gjort någon skillnad.
– Jag tror inte det. Tunnelmeddelandet, det utkast jag sett, det gick helt enkelt inte att skicka. Jag kan helt enkelt inte stå bakom det. Det är för svagt alla kategorier.
På vilket sätt?
– Jag skulle säga substansen i det, språket tycker inte jag uppfyller kriterierna. När det gäller omställningsmeddelandet är jag själv besviken på vår minister och det är han mycket medveten om.
Hur ser du på frågan nu, är tunnelfrågan död eller kan ni gå vidare på något sätt?
– Det kan jag inte svara på. Jag vet att vi kommer inte vidare med en ansökan om extra anslag till riket om vi inte har mera fakta. Det är helt omöjligt, det vet jag för det har vi konstaterat tidigare. Men under den här mandatperioden är den död.
Kommer ni att göra den till en valfråga?
– Det får vi se. Vi behöver analysera resultatet och diskutera kring det. Sedan tar vi det vidare, men jag är tveksam.
Inga problem
Projektet med elhybridfärja och bro i västra Föglö är skrotat och avgörs i rätten. Nu har lagtinget sagt nej till vidare utredningar om en tunnel. Men Veronica Thörnroos säger att hon inte tycker att skärgårdstrafiken är tillbaka på ruta ett.
– Men jag ser inte de där problemen. För i min värld är den masterplan som togs fram för skärgårdstrafiken fortfarande i kraft.
Kortrutten?
– Kortrutten. Det fanns 52 olika alternativ som man tittade på. Det blev tre kvar som var gångbara. Östra Föglö, västra Föglö och bro över Prästösund. Alla holmar ligger kvar på samma ställe och alla hamnar ligger kvar på samma ställe.
Men ingen trafiklösning?
– Nej. Men det vi valt att börja med är infrastrukturen. Alla som är lite insatta vet att hamnarna behöver byggas om. Man har hunnit bygga om i Åva, man planerar för Kumlinge, jobbar vidare med Lappo och Enklinge. Kökar och Svinö är klara.
– När man pratar om kortrutten tänker man alltid ”vilken båt ska gå var och vad ska den ha för drivmedel”. Det är också viktigt. Men själva hamnen är också viktig, du måste ju ansluta någonstans och det kan du inte göra med de gamla färjfästena.
Nu vill hon att landskapet fortsätter att utreda om framtidens skärgårdsfärjor ska drivas med el eller vätgas, men anser också att man inte kan vänta in svaren innan man gör nya investeringar i flottan. Läget är för akut för att vänta, säger hon.
– Det är väldigt akut. I min värld borde vi få in ett nytt norskt fartyg under en mellantid tills vi får nya på plats. Och sälja av de allra äldsta där det inte ens finns reservdelar längre. För det allra sämsta för skärgårdsbor är otrygghet. Om det går tre turer per dag eller två, det får du anpassa dig till. Men färjorna måste gå, det får inte vara de här driftsstörningarna, säger Veronica Thörnroos.