Camilla Ingeström-Diaz bor tillsammans med sina tre barn i ett egnahemshus i Johannebo i norra Mariehamn. När det stod klart att fågelverksamheten på Lilla holmen skulle avvecklas och fåglarna antingen skänkas bort eller avlivas grep hon in.
– Helt enkelt för att det inte fanns någon annan lösning. Det optimala hade varit om de fått vara kvar. Men eftersom ingen djurpark ville ta emot dem fanns det egentligen bara halvdåliga och dåliga lösningar. Jag tänkte att man får dra sitt strå till stacken, säger hon.
– Jag gör inte det här för att jag behöver 75 fåglar, jag gör det för att avlivning låter inhumant. Jag tycker inte att man avlivar friska djur.
I huset finns redan en rad husdjur: två halsbandsparakiter samt marsvin, kanin och en hund. Nu utökas alltså besättningen med 73 exotiska fåglar till. Stadens infrastrukturnämnd godkände arrangemanget på tisdagskvällen.
– Jag har liknande fåglar hemma, och det har funnits en tanke på att bygga ett stort utrymme på vinden för dem, säger Camilla Ingerström-Diaz.
Överlåtelseavtalet
Totalt 73 fåglar ska flytta till Camilla Ingerström-Diaz i Mariehamn: 9 nymfparakiter, 25 undulater, 23 dvärgpapegojor och 16 zebrafinkar.
• Mottagaren är medveten om fåglarnas hälsotillstånd.
• Fågelburar ska utformas så att de i princip motsvarar utrymmena på Lilla holmen.
• Fågelburar, mathållare, vattenautomater och annan utrustning som staden inte behöver ingår i överlåtelsen.
• Staden bistår i den praktiska flytten av fåglarna.
• Ansvaret för fåglarna övergår till mottagaren i samband med flytten.
• Under sex månader efter överlåtelsen har staden rätt att följa upp fåglarnas levnadsförhållanden.
Nu är planen – och förutsättningen för flytten – att en drygt 13 kubikmeter stor voljär (en bur där fåglarna kan flyga fritt) ska byggas på vinden. Dessutom ska en knappt 28 kubikmeter stor utomhusvoljär byggas. I dag har fåglarna på Lilla holmen en 17 kubikmeter stor bur inomhus och en på 14 kubik utomhus.
Oetiskt att separera dem
Sex personer anmälde intresse att ta emot fåglarna. För Camilla Ingerström-Diaz var det viktigt att ta emot alla, och inte splittra gruppen.
– De är flockdjur och många bildar par för livet. Det är i det närmaste oetiskt att man ska separera dem och sprida ut dem till mindre burar när de är vana att leva stort, säger hon.
Enligt veterinär Marie Prokupeks utlåtande, som låg till grund för nämndens beslut, var rekommendationen också att alla fåglar skulle flytta till samma ställe. Samtidigt beskriver hon det här som den näst bästa lösningen, där den bästa vore att de fick vara kvar på Lilla holmen. Men eftersom det inte är ett alternativ är Camilla Ingerström-Diaz familj den bästa lösningen. Dessutom har hon kunskap om exotiska fåglar, säger Marie Prokupek.
Kommer de att få det bra?
– Det tycker jag. nog. Hon har planer och det verkar vettigt. Men det behöver finnas en kontroll att det faktiskt blir så.
Burar ska byggas
Camilla Ingerström-Diaz säger att åtagandet inte kräver så många praktiska omställningar i familjens liv. Deras liv är väldigt inrutat och beredskapen att ta hand om djur finns redan.
– Vi har tänkt igenom det tillsammans med veterinären och personalen på Lilla holmen och det känns som att vi har en bra plan.
Nu ska Camilla Ingerström-Diaz bygga voljärerna. Eller snarare hitta någon som kan göra det.
– Jag är ingen byggare – men en problemlösare, säger hon.
Till ett bostadsområde
I Marie Prokupeks utlåtande konstateras att en större mängd fåglar innebär ”buller och smuts”. Att flytta hela besättningen till ett bostadsområde har hon inga åsikter om.
– Vi har diskuterat det. Det är en bra bit till närmaste grannen, så just på det konkreta stället har jag mycket svårt att tro att det blir ett problem.
I djurskyddslagen finns, säger Marie Prokupek, inga skrivningar om detta. Dessutom finns andra djur som för ljud, påminner hon, och nämner skällande hundar samt höns och tuppar.
Nämnden diskuterade inte det faktum att Camilla Ingerström-Diaz hus ligger i ett bostadsområde.
– Veterinärens utlåtande var ganska fullödigt, egentligen hade vi ingen diskussion, säger ordförande Julia Birney (Lib).
– Vi känner oss trygga med den här lösningen. Jag tror att de får ett bra hem.