Enligt 86 procent av medlemmarna i föreningen Rederierna i Finland har efterfrågan på transport återhämtat sig från de föregående tunga åren i branschen. I konjunkturerna förutspås den positiva utvecklingen fortsätta och 49 procent av de svarande ser en större efterfrågan framför sig. Det skriver sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral i ett pressmeddelande om den senaste rederibarometern.
Linnéa Johansson är avdelningschef vid landskapsregeringens näringsavdelning som är en av beställarna av barometern, hon säger att det är glädjande att företagen ser positiva tendenser.
– Men exempelvis passagerarrederier har tappat hälften av sina resenärer, och fortsatta restriktioner är mycket utmanande.
Är den förutspådda uppgången snarast att betrakta som en normalisering av konjunkturerna?
– Det kan man säga, det är ju en uppgång från en bottennivå. 2020 var ett väldigt dåligt år och tendensen är positiv i förhållande till det.
Den positiva utvecklingen under perioden syntes även i rederiernas omsättning, även om kostnaderna för besättning är höga. Rederierna konstaterar också att tillgången på kunnig sjöpersonal är begränsad.
Ett tillväxthinder
Enligt rederierna steg priset på bränsle kraftigt under granskningsperioden, och ytterligare höjningar i bränsle- eller energipriser är att vänta när nya kolneutrala bränslen kommer ut på marknaden. Enligt 55 procent av rederierna utgör bränslepriserna ett tillväxthinder.
– Rederierna har förbundit sig till ambitiösa utsläppsminskningsmål, och branschen har till och med föreslagit en rejäl åtstramning av målen för att den globala sjöfarten ska bli koldioxidneutral före 2050, säger Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland.
I en temafråga för 2021 tillfrågades rederierna vilka metoder de avser använda för att minska utsläppen av växthusgaser. Rederierna svarade att metoderna framför allt innefattar optimering av rutter och transporter. Enligt 70 procent av svarspersonerna är priset på nya och kolsnåla bränslen, eller energi, samt tillgången på dem en potentiell flaskhals.
Hoppas på lättnader
Enligt Linnéa Johansson har de åländska passagerarrederierna ändå fortsatt tuffa och osäkra tider framför sig.
– Enkäten gjordes i oktober-november i fjol då allt såg mycket bättre ut, sedan dess har nya reserestriktioner, som fortfarande är gällande, satts in mot Sverige. På Åland har vi på så vis varit väldigt utsatta för pandemin. Stora delar av de drabbade branscherna har återhämtat sig, men inte passagerartrafiken och vi ser fortfarande hög långtidsarbetslöshet.
Så vilka är signalerna för 2022 från åländska rederier som är beroende av passagerartrafik?
– Jag kan inte göra mig till tolk för dem, men jag tror att allt hänger på hur möjligheten att röra sig mellan länder utvecklas. Det såg positivt ut ända tills Omikronvarianten dök upp – nu är det bara att hoppas att utvecklingen av pandemin liknar den vi såg i fjol, det vill säga att det lättar till vår- och sommarsäsongen igen.