Ålandstidningen åkte med Uffe Englund och Stefan Danielsson under deras runda tidigare i veckan, för att utreda vart våra sopor tar vägen efter att de tömts ur soptunnan.
– Det pratas fortfarande om att det inte skulle vara någon idé att sortera avfallet, för att allt slängs i samma hög, så är inte fallet.
Uffe Englund, arbetsledare på Miro-Transport Ab, visar hur soptunnans fyra fack töms i separata containrar inuti sopbilen, för att sedan sorteras i olika fack på Svinryggen.
– På håll kan det se ut som att allt avfall åker ner i samma behållare i sopbilen, men när folk kommer ut och tittar lite närmare, ser de att soporna sorteras lika noggrant i sopbilen som de görs i soptunnorna.
Ålandstidningen följer sopbilen som tömmer de sista sopkärlen på rutten och när alla 301 tunnor är tömda, fortsätter vi till Svinryggen. Under dagens rutt har Uffe och Stefan hämtat upp så kallade A-kärl. Hit hör bioavfall, brännbart avfall, kartong och plast, som var för sig töms i separata fack.
– Vi hämtar upp A-kärl och strax efter oss kommer en annan bil som tömmer B-kärl.
Sammanlagt hämtas sju avfallsstationer, brännbart avfall, bioavfall och fem återvinningsfraktioner. Tömningen för A-kärl sker varje eller varannan vecka och B-kärl töms var fjärde vecka.
– Jag tror det är konceptet flerfackssystem som frustrerar folk, att de själva inte får välja hur de ska sopsortera. I slutändan handlar det nog bara om lathet, att folk inte orkar sortera.
Att soptunnorna är indelade i fler mindre fack innebär också att de fylls snabbare. I och med att flerfackssytemet även inkluderar bioavfall kräver även det att soporna hämtas med kortare mellanrum.
– Det blir lite mera jobb för oss som ska hämta avfallet mer frekvent och en liten kraftansträngning krävs från den vanliga människan som sorterar, men i slutändan är det värt det.
En vinst för miljön
Jesper Svanfelt, vd på Svinryggen guidar oss igenom avfallets kretslopp, från att avfallet kommer till Svinryggen till att det lämnar.
– Efter att avfallet hämtats till oss på Svinryggen separeras avfallet, kontrolleras så att avfallet sorterats rätt, för att sedan transporteras vidare till återvinningsstationer.
– Bioavfall körs exempelvis till Gasum i Åbo där det omvandlas till biogas och gödsel, det brännbara avfallet körs till Märstad, Stockholm till ett brännverk där det energiåtervinns. Plast och kartong maler vi här på Svinryggen, och kör det sedan vidare till Returpapperscentralen i Uppsala, där det återvinns till nytt material.