Svinryggens Deponi Ab arbetar med att ställa om verksamheten, med fokus på återvinning. Redan 2019 skrev Ålandstidningen om bolagets planer på biogasproduktion, men hela den så kallade kretsloppsanläggningen har försenats på grund av besvär.
– Tyvärr har ärendet fastnat i förvaltningsdomstolen. Där går processen väldigt trögt, säger Jesper Svanfelt.
Under tiden som bolaget väntar på klartecken arbetar man med bland annat utredningar.
– Det ger oss en bättre helhetsbild den dagen vi drar i gång. Vi har siktet inställt på att det ska bli verklighet.
Svinryggens Deponi är även intresserat av att bygga en förbränningsanläggning på Åland, i samarbete med andra parter.
– Vi har kommit en ganska bra bit på väg, säger Jesper Svanfelt.
En av orsakerna är det nya svenska tullsystemet. I dagsläget transporteras det mesta av det åländska hushållsavfallet till Sverige, och med det nya systemet har Svinryggen fått mer att göra.
– Det ska göras både en exportdeklarering och en importdeklarering för varje enskild avfallstransport som åker i väg från oss.
Dessutom ska varje transport klareras, vilket innebär att chaufförerna behöver köra via Arlanda för klareringen.
– Det här har lett till höjda administrativa kostnader och till en sämre flexibilitet i våra transporter. Det är sådant som gör att vi börjat öppna ett eget projekt, säger Jesper Svanfelt.
Placeringen oklar
Var en förbränningsanläggning skulle placeras har inte bestämts än. Eftersom man vill sälja energin behöver det finnas en anslutning till ett fjärrvärmenät, vilket talar för en stadsnära placering i Mariehamn eller Jomala.
Bygger man i stället vid Svinryggens egen anläggning, där man förvarar avfallet som ska brännas, behöver man bygga en lång fjärrvärmekulvert. Det leder till högre kostnader.
En tredje tanke är att bygga två mindre anläggningar. En stadsnära anläggning som kan förbränna cirka hälften av den totala avfallsmängden, samt en lika stor anläggning på Svinryggen, där energin kan användas för kretsloppsanläggningens behov.
– Man behöver torka våta material och det är energikrävande, säger Jesper Svanfelt.
Vad behöver hända nu?
– Vi behöver hitta en lämplig plats. Sedan behöver vi diskutera med dem som säljer energi. Det krävs en större investering för det här som vi ska fundera på om vi kan hantera själva.
– Allt är förstås också beroende av att vi får ett okej från domstolen på hela kretsloppsprojektet.
Biokol
Svinryggens Deponi har även planer på att göra biokol av det rena träavfallet. Ett cirka 6.000 kvadratmeter stort lagerområde har byggts för detta, och så har man börjat flisa materialet i lagret.
– En del hoppas vi kunna spara och få användning av i vår egen anläggning.
Bolaget är också involverat i ett återbruksprojekt för trämaterial, med namnet ”Waste to Value”. Det är ett samarbete med Eskilstuna kommun, landskapsregeringen och Emmaus Åland.
– Vi har lämnat in en ansökan om EU-stöd för projektet. Vi får svar i slutet av året. Det avgör skalan på det här.