Avtalsförhandlingarna mellan Finlands Post- och Logistikunion (Pau) Åland och Åland Post har dragit ut på tiden. Det tidigare kollektivavtalet sades upp i oktober 2021 och gick ut vid årsskiftet, men ett nytt avtal är fortfarande inte klart och läget beskrivs som låst.
– Det har tagit löjligt lång tid, vi har fastnat på löneförhöjningarna. Posten begär en lägre procents löneökning än det generella, vi vägrar gå med på det. Vi måste kunna få en vettig lön för det arbete vi gör, säger Elena Lundqvist.
Men arbetsgivarens besked har hittills varit att man inte är intresserad av att diskutera, menar Elena Lundqvist.
– Åland Post förhandlar helt enkelt inte. De har sitt bud och vägrar rucka på det, säger hon.
Finlands konkurrenskraftsavtal, även kallat kiky, trädde i kraft 2017 och innehöll en bestämmelse om arbetstidsförlängning med 24 timmar om året. Men likt många andra fack förhandlade Pau Finland bort kiky-timmarna. På Åland Post lyftes kiky-avtalet aldrig in, något som nu används som argument i förhandlingen om lönerna.
– Åland Post fortsätter på samma linje som de gjort de senaste två förhandlingarna, de vill ha kompensation för att de missade kiky-avtalet. Det kan vi absolut inte gå med på. Kiky har dels plockats bort av regeringen nu. Om Posten anser att de gjorde ett misstag med att inte lyfta in kiky ska vi inte behöva betala för det, säger Elena Lundqvist.
Inflationen i dag är nästan fem procent, och beror till stor del på Rysslands krig i Ukraina. Den höga inflationen borde synas i löneförhöjningarna, anser Pau Åland.
– Om vi mot förmodan skulle få igenom våra procent är det ändå inte ens i närheten av att täcka upp för inflationen. Lönedumpning är rätt ord för att beskriva det, säger Elena Lundqvist.
Vad är Åland Posts huvudsakliga argument?
– Att det går dåligt för Åland Post, och att de vill ha tillbaka för allt de har gett de senaste åren. Jag vet inte vad de syftar på, med tanke på att allt vi har gjort de senaste åren är att samarbetsförhandla och säga upp folk. Åland Post blöder pengar, men det är inte rätt att försöka täcka över kostnaderna med våra löner.
Ingångslönen på Åland Post ligger på cirka 1.900 euro i månaden, och bland personalen finns ett stort missnöje med lönesättningen.
– Folk vet om att de har för låg lön. Lönerna är inte konkurrenskraftiga, säger Elena Lundqvist.
På torsdag hålls ett nytt möte mellan avtalsparterna.
Vad gör ni om Åland Post står fast vid sitt nej?
– Vi håller möte om stridsåtgärder. Traditionellt är strejk en åtgärd, det är något vi helst vill undvika.
”De anställda är vinnare”
Åland Post delar inte bilden av att förhandlingarna är nära att kollapsa, utan menar att de är fullt pågående.
– Vi ska ha möte på torsdag och förhandlar då för att kunna komma vidare. Vad vi tänker ge för bud är mellan oss, säger Marika Lindström, personalchef vid Åland Post.
Marika Lindström säger att Åland Post generellt brukar följa vad Pau Finland gör.
– I Pau Finland lyfte man in kiky-avtalet, men inte på Åland. Arbetstiden på Åland ökades inte, men personalen fick ändå samma löneförhöjning som i Finland. Det Pau Finland har förhandlat fram nu är att man har köpt bort timmarna, men inte gett lika mycket löneförhöjning. Det är vår bakgrund till att vi står där vi gör. Vår ståndpunkt är att de anställda ändå är vinnare i slutet av dagen. De har aldrig haft arbetstidsförlängningen, men fått löneförhöjningen, säger hon.
Åland Post anser att det är för tidigt att ta diskussionen om att höja lönerna på grund av inflationen.
– Visst, det är ett argument för saken. En del priser har gått upp, men mycket är fortfarande bara prognoser. I så fall lyfts löner i kommande kollektivavtalsförhandlingar. Så brukar det gå till i Finland, man förhandlar inte utifrån hur man tror att det ska bli, säger Marika Lindström.
Pau Åland backas av Pau Finland.
”Pau Finland stödjer starkt Pau Ålands krav på löneökning, vilket är enligt allmän linje. Våra medlemmar i Finland Post fick samma. Kiky infördes inte vid Åland Post, men det ser ut som att arbetsgivaren nu vill dra av effekterna av konkurrenskraftsavtalet retroaktivt. Det går vi inte med på”, skriver Pau Finlands jurist Veera Kekäle i en kommentar.