När Finland bygger om sitt social- och hälsovårdssystem och inrättar välfärdsområden som tar över mycket av kommunernas uppgifter, ska det regleras i ett mycket omfattande lagpaket. Över 100 lagar ska antas i riksdagen, och just nu ligger de för behandling i grundlagsutskottet. Utskottet har begärt ett yttrande från landskapsregeringen (LR), och i går antog LR det yttrandet.
Det är ingen rolig läsning. På inte mindre än 53 punkter anmärker LR på lagförslagen. LR skriver som avslutning på sitt yttrande att lagstiftningspaketet ”kan således inte enligt Ålands landskapsregering antas i nuvarande form utan en ändring av självstyrelselagen”.
Främst handlar frågan om att det nya finska systemet inte går att överföra på Åland, dess kommuner och ÅHS. Detta gör att lagar kommer att stå i konflikt med varandra, att uppgifter överförs till de i sammanhanget mycket små åländska kommunerna utan att kompensation för detta är reglerar och i värsta fall kan det uppstå ett hål i lagstiftningen för ålänningarna.
– När man läser det här förslaget, undrar man om det är okunskap om självstyrelsen eller om man bara haft väldigt bråttom, säger socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
– Det är så mycket fel, 53 anmärkningar, som vi anser att man behöver hantera. Vi säger i yttrandet att man behöver, i brådskande ordning, tillsätta en samarbetsgrupp för att se hur man ska lösa det här.
Hörs i utskott
Under fredagen håller grundlagsutskottet ett hörande med LR, som då företräds av vice lantrådet Harry Jansson. Han menar att de problem som LR nu påpekar borde ha lösts av den finska regeringen innan man lämnade propositionen till riksdagen.
– Jo, det hade varit det normala om nu något är normalt. Vi har påpekat det här sedan hösten 2020 och även förvaltningsutskottet påpekade att lagstiftningen måste fungera ihop med självstyrelselagen.
Han tror att de senaste två årens massiva arbetsbörda för regeringar både här och där är anledningen till att lagen inte är korrekt.
– Man ska komma ihåg att det är en fruktansvärd utmaning att under en pandemi åstadkomma ett sådant här förslag. Så någonstans har de valt att blunda. Vår rekommendation är att man ser till att det blir en ändring i självstyrelselagen så att det går att hantera de lagtekniska bitarna, säger Harry Jansson, och tillägger:
– Egentligen borde hela reformen göra halt i väntan på att man från statsrådets sida får ordning på lagstiftningen. Vår slutsats är att den inte går att anta i sin nuvarande form.
Juridiska tomrum
I Finland är representanterna till de blivande välfärdsområdena redan valda och deras arbete sätter igång tidigt i vår. Till kommande årsskifte ska sedan hela lagpaketet träda i kraft fullt ut. Så tiden är knapp.
Går det att lösa alla de problem ni framhåller på den tid som finns kvar?
– Vi kan bara hoppas att grundlagsutskottet är tillräckligt tydliga i sina kommenterar gentemot ansvarigt utskott och att man i riksdagen tar frågan på allvar. Annars vet jag inte vad som kommer att hända, säger Harry Jansson.
Vad händer om man klubbar ett lagpaket med de brister ni pekar ut?
– Det blir en mängd rättsliga frågeställningar och tomrum i det juridiska systemet. Det är inte bara självstyrelselagen, det kommer exempelvis inte att finnas någon rättslig grund för smittskydd på Åland under ett halvår.
Harry Jansson hoppas att riksdagen efter dagens hörande och med det åländska yttrandet skickar tillbaka lagförslagen till regeringen för att räta ut frågetecknen.
– Det är många åländska pusselbitar som ska passa in i den finska kartan, säger vice lantrådet.