Anmälan inkom till Ålands ombudsmannamyndighet (ÅOM) den 6 juni och Ålands landskapsregering (LR) mottog utlåtandet den 30 juli.
– Man kan höra av sig till oss om man upplever misstänkt diskriminering. Då tittar vi på ärendet, utreder det och ger ett utlåtande, säger Johanna Fogelström-Duns, myndighetschef vid ÅOM.
Mer specifikt rör anmälan Ålandstrafikens tjänster i samband med busstrafiken. Enligt anmälarens mening diskriminerar Ålandstrafiken personer med funktionsnedsättning samt personer som av socioekonomiska eller åldersrelaterade skäl inte har smarttelefon och mobilnät för att kunna se turlistorna digitalt.
Ska upprätta likabehandlingsplan
ÅOM kan på basen av anmälan inte se att det föreligger en presumtion för diskriminering i det aktuella ärendet, utan skriver i utlåtandet att ”ärendet handlar om allmänna, generella tillgänglighetsåtgärder och inte begäran om rimliga anpassningar på bas av funktionsnedsättning i det enskilda fallet”.
Däremot uppmärksammar ÅOM landskapsregeringen om att myndigheter har en skyldighet enligt diskrimineringslagen att vidta de åtgärder som behövs för att främja likabehandling och skriver i utlåtandet att ”åtgärderna ska vara effektiva, ändamålsenliga och proportionerliga med beaktande av myndighetens verksamhetsmiljö, resurser och övriga omständigheter”.
– Myndigheter ska ha en likabehandlingsplan och de har två år på sig att framställa den från och med lagändringen som trädde i kraft den 1 januari 2023. Vi har begärt att man ska skicka in planerna till oss, men de har på sig till den sista december, säger Johanna Fogelström-Duns.