Sofia Higson, avdelningsjurist på finansavdelningen, har frågan på sitt bord. Hon säger att landskapsregeringen (LR) fick information om saken redan i våras.
– Då gav vi inledningsvis våra synpunkter och under sommaren hade vi ett möte med kundsamarbetsgruppen. I det läget hade svenska Tullverket inte så mycket information att ge och sedan fick vi i höstas veta att avtalet hade sagts upp under sommaren. Sedan dess har vi försökt få till fler möten och även lyft frågan med Finansministeriet i Helsingfors, men det dröjde till förrförra veckan innan vi fick till det. Då fick vi en del praktisk information.
Tullen i Mariehamn säger att man numera knappt har några svenska exportdeklarationer att sköta om eftersom de flesta använder sig av speditörer och andra tullombud. Det uppsagda avtalet verkar med andra ord inte få någon större betydelse. Men är det så att hela exporten från Sverige till Åland så att säga ridit med lite på vågen och att exportdeklarationerna i Sverige inte alltid gjorts enligt konstens alla regler?
– Det är inte landskapsregeringens sak att bedöma om förfarandet gått rätt till. Enligt Tullen har det funnits en manuell hantering av exportdeklarationerna som nu upphör.
Landskapsregeringen har också varit i kontakt med åländska importörer som gett en liknande bild.
– Men sedan ser det säkert olika ut från fall till fall.
Merarbete sannolikt
Sofia Higson säger att LR utgående från den information man fått från Tullverket i Sverige gör bedömningen att svenska företag efter årsskiftet kommer att få ett merarbete vid export till Åland.
Hur oroande är situationen?
– Jag skulle vilja ha mer information på bordet innan jag gör en sådan analys och vi har nya möten inplanerade.
Roger Höglund har också varit på frågan sedan LR blev informerad i våras.
– Om det blir ett merarbete för svenska företag betyder det i förlängningen att det finns en risk för att någon svensk exportör tycker att Åland är en för liten marknad, att det är för krångligt att skicka hit och därmed inte värt det.
Behövs smidighet
Han är dock tydlig med att han ännu inte vill måla upp en alltför mörk bild.
– Vi ska hålla flera möten och mera sätta oss in i vad det innebär och vad man kan göra för att underlätta.
Hur allvarligt ser LR på det här?
– Åland importerar det mesta och det behöver finnas en smidighet i varuflödena. Att något nu händer som kan komma att göra det mindre smidigt är förstås en risk.
Roger Höglund lyfter också arbetet med att förnya hela EU:s tullkodex som för närvarande pågår. Där har LR fått lämna synpunkter.
Är det LR:s förhoppning att genom den nya tullkodexen kunna få till ett mer förenklat förfarande kring skattegränsen?
– Vi har fört fram att vi vill att det ska bli en så smidig tullhantering som möjligt mellan Åland och Ålands närregioner.
Men den ligger ganska långt fram i tiden.
– Så är det. Det tar kanske 15 år innan hela den nya tullkodexen är införlivad.
Utreds någon mer skyndsam lösning i diskussionerna med den svenska och finska Tullen?
– Vi är nog lite för tidigt i processen för det.
Hur ser du på situationen för åländska företagare, som under de senaste åren upplevt att förfarandet kring skattegränsen bara blivit besvärligare och besvärligare, nu när handeln ser ut att kunna försvåras ytterligare?
– Jag förstår absolut näringslivet. Det är verkligen ingen fördel för det åländska näringslivet om det blir svårare för svenska exportörer att skicka till Åland och det är klart att det skapar en oro.