Under Alfrida föll mycket träd över de berörda guckuskobestånden i Möckelö, Jomala. Markägarnas önskemål var att dessa träd skulle tas bort, bland annat för att minska risken för spridning av granbarkborre.
I måndagens artikel står det att LR låg bakom denna avverkning, men det stämmer inte, säger naturvårdsintendent Maija Häggblom.
Inför avverkningen gav miljöbyrån däremot anvisningar för hur arbetet skulle genomföras så att guckuskon skulle kunna bevaras. Det handlade till exempel om att träd skulle lämnas för att ge skugga. Tanken var även att buskar och övrig vegetation skulle få vara orörda.
– Sedan verkar det har hänt något under utförandet, samtidigt som omfattningen av den totala avverkningen var betydligt större än de planerna som har kommit miljöbyrån till kännedom, säger Maija Häggblom.
– Därför följer vi på miljöbyrån upp med tanke på möjliga åtgärder.
Kan återhämta sig
I dag finns ett 15-tal kända områden med guckusko på Åland, och inom dessa finns flera bestånd som miljöbyrån har extra koll på sedan flera år.
Som Ålandstidningen skrev i måndags skadades ett annat bestånd i Kungsö år 2017, och i det fallet var det landskapet som röjde inför byggandet av en ny gång- och cykelbana. Den gången hade miljöbyrån gett anvisningar om att guckuskoplantor måste flyttas, en instruktion som på grund av en kommunikationsmiss mellan infrastrukturavdelningen och entreprenören inte följdes. Här håller dock bestånden på att hämta sig.
Även om det fortfarande ändå finns platser i Kungsö där blommorna ännu inte återkommit finns det enligt Maija Häggblom hopp.
– En sak som vi har sett under våra uppföljningar av olika guckuskobestånd är att det efter förändringar kan ta flera år innan man ser nya plantor, ibland kan det dyka upp nya bestånd lite längre bort.
Något man också noterat är att guckuskon ibland försvinner några år, för att sedan ibland dyka upp igen om skogen gallras så att halvskugga eller solgläntor skapas.
Tidigare i år köpte landskapet in ett område med guckusko i Bovik Berghamn i Hammarland.