Landskapsanställda har enligt kollektivavtalet rätt till tio minuters kafferast på morgonen och en lika lång kafferast på eftermiddagen. Alternativt kan man slå ihop de två rasterna till en rast på 20 minuter. Men det här följs inte av alla. Och det är inte första gången arbetsgivaren säger ifrån.
Redan 2008 röt dåvarande förvaltningschef Arne Selander ifrån. Enligt hans beräkningar upptog kafferasterna så mycket som 15 procent av de anställdas arbetstid.
Och nu är det alltså dags igen. På landskapsförvaltningens intranät gick nyligen en påminnelse om kafferasterna ut. I påminnelsen påminns om kafferasternas längd samt att det som förmån ingår två koppar kaffe per anställd och dag, det vill säga en kopp per rast. Kaffet serveras på morgonen och på eftermiddagen.
Det var i samband med att kaféet uppmärksammade arbetsgivaren på att anställda hämtar fler än två gratiskoppar kaffe om dagen – även på tider då det inte är kafferast – som inlägget gjordes.
– Då tog vi tillfället i akt att påminna om det här, säger personalchef Pia Hollsten-Friman.
– Det är inget genomgående problem, men det har missbrukats lite grann.
Kaféet innehas av en privat aktör. Landskapsregeringen köper dagligen 300 koppar kaffe à 66 cent från kaféet. När anställda hämtar fler koppar än de har rätt till innebär det att kaféet inte får betalt för allt kaffe som dricks.
”En vänlig uppmaning”
Enligt Pia Hollsten-Friman finns det personer som tar längre kaffepauser än de har rätt till, och antalet har ökat.
2008 gjordes en liknande uppmaning om kaffepauserna. Varför blir det inte bättre?
– Jag tror helt enkelt inte att man tänker på det. Nu får man en liten påminnelse. En del har inte ens tid att gå på kaffe alla dagar, så de kanske sitter längre en annan dag. Jag tror inte det är uppsåtligt av någon, det bara blir så ibland.
Då uppskattades att så mycket som 15 procent av arbetstiden går åt till kaffepauser. Gäller den siffran fortfarande?
– Jag har ingen uppskattning om arbetstiden. Det vi har rätt till är två gånger tio minuter eller 20 minuter.
Även om påminnelsen gick ut till anställda inom den allmänna förvaltningen är det riktgivande för alla landskapets underlydande myndigheter, enligt Pia Hollsten-Friman.
Hur kontrolleras det att anställda håller sig till reglerna? Har förmännen någon kontrollfunktion?
– Inte på det sättet. Om en förman ser att det händer flera gånger tar man upp det till diskussion med medarbetaren direkt. Skrivelsen på intranätet är mer en vänlig uppmaning.
Har ni fått några reaktioner på den?
– Nej, inte annat än att folk säger ”nu måste vi stiga upp, det har gått tio minuter”. Man blir påmind om det.
Från och med den 1 december höjs priset på kaffet från 66 till 92 cent per kopp eftersom kaffepriserna stigit. Priset för kaffet till de anställda är just nu 198 euro per dag, och efter den 1 december 276 euro per dag.
Kaffeuppmaningen
Den här texten gick ut på landskapets intranät:
”Kaffe
Vill påminna om att vi har tio minuters kafferast på morgonen & en 10 minuters kafferast på eftermiddagen, alternativt en 20 minuters kafferast per dag. Som förmån ingår det 2 koppar kaffe per dag.
Kaffet serveras i matsalen på förmiddagen mellan 8.30-9.30 och på eftermiddagen 13.30-14.30.
Under lunchtid ingår det kaffe endast till betalande lunchgäster.
Caféet saknar mycket kaffekoppar och uppmanar därför alla att föra tillbaka muggar till matsalen senast när dagen är slut så att det räcker till alla.
Det finns en vattenpelare i matsalen som inte av hygieniska skäl får användas till att fylla på egna vattenflaskor. Det finns vattenflaskor att låna som är ämnade för detta ändamål, fråga personalen i caféet.”
Sagt om kaffet
Så här säger landskapets tjänstevillkor om kaffepauserna:
”Utöver måltidsrasten bereds en tjänsteman möjlighet att under arbetstid hålla kaffepaus om högst 20 minuter per dag/arbetsskift. Under pausen är tjänstemannen inte berättigad att avlägsna sig från arbetsplatsen.
Tillämpningsanvisning:
Kaffepausen ordnas vid behov i turer och även i övrigt så, att arbetets gång och den service som skall tillhandahållas allmänheten inte störs. Kaffepausen kan även hållas i två delar om sammanlagt högst 20 minuter.
Överenskommelserna i denna paragraf tillämpas också på en deltidsanställd tjänsteman, om arbetstiden per dygn är minst sex timmar. Om arbetstiden är kortare, tas ställning till eventuella vilotider när arbetstidsarrangemanget i övrigt fastslås.”