När lagtinget under måndagseftermiddagen diskuterade landskapsregeringens redogörelse över självstyrelsepolitiken 2021, var tonerna i mångt och mycket i moll. Vice lantrådet Harry Jansson beskrev hur landskapets förvaltning pressats under lång tid både av pandemin, revision av självstyrelselagen, anpassningar till Finlands social- och hälsovårdsreform och nu flyktingmottagande.
– Självstyrelsen är i brygga, det är den samlade bilden av de utmaningar vi har att brottas med. Det återstår enormt mycket arbete för att få systemen på plats. Som vanligt handlar det om stora finska reformer, inte minst reformeringen av Finlands social- och hälsovårdsreform och skapandet av välfärdsområden.
Mer resurser
Nina Fellman (S) oroades av Harry Janssons uppgifter.
– Det är ju oroande att höra att vår förvaltning är så belagd med arbete att man inte klarar av det. Min fråga blir då: har självstyrelsens förvaltning tillräckliga resurser för att göra sitt jobb? Om vice lantrådet konstaterar att det inte finns tillräckliga resurser i självstyrelsegården för att sköta självstyrelsen tycker jag att det är ganska alarmerande, också med ambitionerna att ta över mera behörigheter, sade Fellman.
– Någonstans går ju gränsen för vad våra tjänstemän orkar med. Sammantaget är det våra mänskliga resurser som blir för tärda. Jag tror att vi inför nästa tilläggsbudget måste identifiera var vi är för korta i rocken i detta nu. Min förhoppning är att det kommer att ske en liten ny kraftsamling för att klara av själva orsaken till att vi alla är i denna sal i dag, svarade Harry Jansson.
Anders Eriksson (ÅF) tog också fasta på uttrycket att självstyrelsen är i brygga, och lade tung skuld för detta på Finlands social- och hälsovårdsreform.
– Självstyrelsesystemet bryts sakta men säkert ned. Tar vi reformen som exempel är det fullständigt orimligt att helt plötsligt står Ålands hälso- och sjukvård utan rättslig grund för att utföra vissa av sina uppgifter, bara på grund av en reform som sköts och drivs i riket. Alla de insatser men behövt göra från landskapsregeringen för att parera, det är det som gör att självstyrelsesystemet är i brygga och är på väg att brytas ned, sade Eriksson.
Ingen vilja
Harry Jansson var inte heller optimistisk när det gäller revisionen av självstyrelselagen som ju nyligen fick en nystart. Vice lantrådet menar att det nu behövs direkta politiska förhandlingar med statsminister Sanna Marin (SDP) för att lösa knutarna.
– Jag tror att ni alla i salen känner till vilka frågeställningar som är extra svåra. Men tyvärr kan vi redovisa redan i dag att när det gäller beredskapen att tillföra lagtinget mer behörighet så finns det inte en sådan vilja från statsmaktens sida.
Camilla Gunell (S) noterade misstron från Janssons sida.
– Jag tolkar Harry Jansson som ganska missmodig om att ro den nya lagen i hamn. Kommer vi att gå i land med det här eller kommer Ålands folk att få vänta till 2028 innan vi får en ny självstyrelselag?, frågade hon.
– Det kommer nog att förutsätta att det från Finlands regering via Ålandsministern och i sista hand statsministern sker en tydlig markering om att Ålands intressen också ska tillgodoses inom ramen för den pågående revisionen.
Lagtinget bordlade diskussionen om redogörelsen och den återupptas igen på måndag.