Gun Nyholm och hennes vän Robert Sagulin besökte kulturnattens evenemang fredagen den 9 augusit. De två promenerade längs Torggatan när en stor hund utan förvarning riktade en attack rakt mot strupen på Robert Sagulin.
– Jag blev otroligt chockerad och trodde att min vän skulle dö, det var fruktansvärt, säger Gun Nyholm.
Hundens ägare rev enligt de attackerade i kopplet och fick loss hunden.
– Han var väldigt ursäktande och sade att det var en utbildad polishund som bara skyddade sin husse, men jag har svårt att tro att en utbildad polishund skulle rikta in sig på strupen, säger Robert Sagulin.
De chockade vännerna satte sig slutligen ner en stund för att återhämta sig.
– Det var då vi såg att hunden hade punkterat halsen och att det blödde lite.
Svårt nå polisen
När den inledande chocken hade släppt en aning gick vännerna tillbaka för att ta mannens kontaktuppgifter, men då var han redan borta, enligt dem.
– Efter uppmaningar från bekanta bestämde vi oss för att göra en anmälan. Då vi ringde 112 sade operatören att hon skulle koppla oss till polisen, men vi väntade fem minuter utan att något hände, säger Gun Nyholm och fortsätter:
– Så vi ringde igen och fick beskedet att polisen skulle ringa upp mig. Jag gick med telefonen i handen men fick inget samtal, plötsligt visade det sig ändå att jag hade två missade samtal utan att någon signal hade gått fram.
Något senare samma kväll ringde någon från polisen upp Gun Nyholm. Efter att hon berättat vad som hade hänt uppmanades hon att göra en elektronisk anmälan och ringa journumret dagen efter.
– Den elektroniska anmälan var alltför krånglig för mig, så jag ringde journumret följande morgon men kom bara till en telefonsvarare, men senare under dagen fick jag kontakt med en polis.
Ingen idé med anmälan
Enligt Gun Nyholm fick hon då beskedet att hon visst kan göra en anmälan, men att den knappast leder någonstans eftersom ingen vet vems hunden är.
– Jag tycker det vore jätteviktigt att få tag på personen så hunden inte skadar någon annan allvarligt. Det är en livsfarlig hund, säger hon och fortsätter:
– Om den i stället hade attackerat mig som väger betydligt mindre än Robert hade det gått illa. Dessutom äter jag blodförtunnande medicin, säger hon.
Nu känner de båda vännerna att de inte fick någon hjälp av polisen och att de inte uppmuntrade dem att göra en anmälan.
– Jag känner att polisen borde ha tagit oss på större allvar och hjälpt oss med en anmälan, vi var ju chockerade.
Robert Sagulin vill nu att hunden som han inte anser vara frisk, inte ska kunna åsamka skador hos någon annan i framtiden.
– Men mest frustrerande i hela händelsen har nog problemen att kontakta myndigheter varit.
”Generellt kan man alltid anmäla”
Undersökningsledaren och överkonstapeln Tuomas Nymark vid polisen Åland säger att det under sommaren har funnits tillfällen med tydliga problem i telefonkontakten på grund av tekniska fel och ansträngt läge med många större händelser.
– Nu känner jag inte till det här specifika fallet och har inget aktuellt ärende på den här händelsen, men jag tycker absolut att man ska göra en anmälan, säger han.
Personerna hade uppmanats att göra en elektronisk anmälan vilket de upplevde som krångligt, vad kan de göra i stället?
– Vi har öppet på vardagar så man får gärna komma in och göra en personlig anmälan. Generellt ska man alltid kunna göra en anmälan, sedan tar vi ställning till hur vi prioriterar och går vidare med ärendet.
Kan polisen få tillgång till övervakningskameror i centrum om en anmälan gällande händelsen görs?
– Nu blir det lite spekulativt men ja, det finns övervakningskameror i centrum som vi kan få tillgång till beroende på vad som har inträffat.
Huruvida en utbildad polishund skulle bete sig på sättet som Robert Sagulin beskriver vill inte Tuomas Nymark kommentera.
– Jag är inte kvalificerad att uttala mig om den saken, säger han men välkomnar avslutningsvis ännu en gång de utsatta att komma in för att göra en anmälan om händelsen.
Peter Pussinen