Åland är bekant för Samlingspartiets presidentkandidat Alexander Stubb, som besökt öriket tidigare både som turist, i samband med sporthändelser och i egenskap av politiker. Under tisdagen besökte han Åland på inbjudan av Moderat samling.
Alexander Stubb har hunnit träffa både politiker, beslutsfattare och ålänningar i allmänhet. De politiska diskussionerna har rört presidentens roll, Rysslands konsulat, demilitariseringen, EU-parlamentsplatsen, självstyrelselagen. Men även vanliga ålänningar har tagit kontakt.
– Det som intresserat ålänningarna mest under dagen har varit det säkerhetspolitiska läget, säger han.
Finlands säkerhetspolitiska läge är stabilt just nu enligt Alexander Stubb.
– Vi har tre lås som håller oss säkra. Ett självständigt och trovärdigt försvar, inklusive demilitariseringen av Åland, Nato- och EU-medlemskapet samt DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement, reds anm.) med USA.
Stöd av MSÅ
Moderat samlings partiordförande Wille Valve säger att partiet stöder Alexander Stubb i presidentvalskampanjen inför presidentvalet i januari.
– Vi tror han är rätt man för jobbet med sin internationella erfarenhet och eftersom han innehaft alla ämbeten som har något med presidentämbetet att göra, säger han.
Wille Valve säger också att Alexander Stubbs svenskspråkiga identitet är viktig.
– Han kan bli den första svenskspråkiga presidenten sedan Mannerheim (Finlands president Gustav Mannerheim 1944-1946, reds anm).
Alexander Stubb säger att förutom presidentens formella förhållande till Åland, med öppnande av lagtingets arbetsår och granskningen av lagarna, borde presidenten utöka besöken.
– Jag tycker att presidenten behöver besöka Åland minst en gång i året. Presidenten har också en stor roll som överbefälhavare och den som leder landets utrikespolitik att berätta om Ålands speciella roll i internationell lag. Det finns många sätt att föra fram Ålandsfrågan i utrikespolitiken.
Tryggt läge just nu
Under sitt besök har Alexander Stubb även diskuterat Ålands demilitarisering och det ryska konsulatet. Angående demilitariseringen anser han att läget är bra som det är nu.
– Även under diskussionerna om vårt Natomedlemskap såg ingen att demilitariseringen var ett problem. Vi förstår alla att Åland är väldigt strategiskt centralt i Östersjön, både för Finland och för Sverige. Jag tycker inte att det är en diskussion, vi behöver inte ändra på Ålands status på något sätt.
Det ryska konsulatet ser Alexander Stubb ur ett utrikes- och säkerhetspolitiskt perspektiv och säger att konsulatet inte är ett stort problem.
– Så vitt jag har förstått skulle ålänningarna klara sig rätt så bra utan det här konsulatet, men det har att göra med internationell lag och också strategiskt vad det lönar sig att göra. Jag vill inte eskalera situationen just nu, vi tar det lugnt med konsulatfrågan nu.
”Var realistisk”
Frågan om en åländsk EU-parlamentsplats säger han att det inte är en fråga som presidenten kan besluta om.
– Här tycker jag det är viktigt att följa det som står i regeringsprogrammet om Ålands inflytande i EU-frågor. Det är en fråga som regeringen och riksdagen sedan får själv bestämma.
Men han har förståelse för varför Åland vill ha en plats i EU-parlamentet.
– Samtidigt bör jag säga direkt att man måste vara realistisk och inte ha för höga förväntningar.
I en intervju i Ålandstidningen sade professor Jan Sundberg vid Helsingfors universitet att de lagar lagtinget stiftar granskas noggrannare av presidenten och Högsta domstolen än de som riksdagen stiftar. Hur ser du på det?
– Det finns en viss sanning i det han säger, att de granskas väldigt noga. Därför är det viktigt att Åland bevakar sina intressen i lagstiftningsprocessen.
Finns det orättvisa i att lagtingets lagar ska genomgå hårdare kontroll än rikslagar?
– Orättvisa är en ganska stor fråga för en presidentkandidat att svara på, speciellt som jag inte är tillräckligt insatt i detaljerna hur lagstiftningen granskas.
Pliktkänsla
Orsaken till att Alexander Stubb bestämde sig för att kandidera är en pliktkänsla med tanke på det politiska läget.
– Det finns eventuellt en efterfrågan för den erfarenhet jag haft som tjänsteman, som professor och som politiker under årens lopp. Jag har ett ganska bra nätverk och kontaktnät runtomkring i världen.
Men han säger också att alla kandidater inför presidentvalet är bra.
– Det är kanske den bästa kandidatraden i Finlands historia. Hur det än går så går det bra för Finland. Jag har svårt att puffa fram mig själv, för då ser man det som en kritik mot någon annan.
Hur skulle det förändra ditt liv om du blev vald till president?
– Det förändrar ganska radikalt, från att nu ha levt ett liv i frihet till ett liv av ansvar. Det skulle innebära en stor förändring av det personliga livet för mig och min fru, barnen är redan utflyttade.
Alexander Stubb, Samlingspartiets presidentkandidat
Ålder: 55 år.
Yrke: Professor vid European University Institute.
Europaparlamentariker 2004–2008.
Utrikesminister 4 april 2008–22 juni 2011.
Europa- och utrikeshandelsminister 22 juni 2011–24 juni 2014.
Statsminister 24 juni 2014–29 maj 20515.
Finansminister 29 maj 2015–22 juni 2016.