OBS! Se klagomålen längst ner i artikeln
Ålandstidningen fortsätter genomgången av medborgarnas synpunkter på Mariehamns service som lämnats in via ett formulär på stadens hemsida. Inom kultur- och fritidssektorn är det badhuset Mariebad som får mest kommentarer.
Stadens kultur- och fritidschef Fredrika Sundberg säger att man alltid tar kontakt i de fall där de som lämnat in synpunkter vill det.
– De andra synpunkterna tar vi med oss i vårt fortsatta arbete.
Mariebad får en hel del synpunkter.
– Det är ganska naturligt, vi har drygt 80.000 besök årligen och det är en av våra mest besökta anläggningar.
Bild
Fredrika Sundberg ser synpunkterna som ett tecken på engagemang.
– Man vill att Mariebad ska vara så bra som möjligt.
Kritiken mot personalen kan handla om misstag och missförstånd, säger hon.
– Vi har en servicepolicy för alla våra anläggningar och jobbar mycket med bemötande. Det mesta av vår verksamhet handlar om att bemöta folk och tyvärr fungerar inte alltid dialogen. Till exempel om man säger att man inte får använda badshorts, kanske besökaren inte är nöjd med svaret och ser det som dåligt bemötande. Men det är bra att man skickar in sina synpunkter, då vet vi vad de önskar.
Kan diskuteras i nämnden
Det finns ingen automatik att nämnderna får ta del av de klagomål och synpunkter som medborgarna lämnar in, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Söderdahl (Lib).
Bild
– Men vi får dem om vi begär och då kan vi diskutera dem. Om det finns orsak att ta upp ett ärende gör vi det. Enskilda ledamöter kan också ta upp klagomål.
En stor del av klagomålen handlar om Mariebad, varför tror du att det är så eldfängt?
– Jag har inte sett kommentarerna och kan därför inte uttala mig. Men i den stora medborgarenkäten var folk i allmänhet nöjda med stan.
Robert Söderdahl säger att det vore bra om alla nämnder tog en titt på de synpunkter som lämnas in.
– Man kan gå igenom dem exempelvis en gång i halvåret, säger han.
Så har vi gjort
På Mariehamns kommuns hemsida finns det ett formulär där medborgare kan skicka in sina åsikter och funderingar till staden.
Det kan handla om såväl stora som små saker, beröm eller klagomål, ja helt enkelt det mesta. Formuläret är gjort så att medborgarna kan kontakta olika delar av staden: barn- och utbildning, bygga- och bo, idrott- och fritid, kultur- och bibliotek, organisation- och arbete, trafik- och miljö, äldre- och omsorg, Övrigt/vet ej.
Vi har begärt ut hela 2023 års lista som består av totalt 875 meddelanden. Det ska sägas att många av de meddelanden som skickats in är från så kallade ”botar”, alltså automatiskt skrivna meddelanden på engelska som är rent spam och inte har något med saken att göra.
Tidigare har vi publicerat klagomålen från bygga och bo samt trafik och miljö.
I dag är det kultur och bibliotek samt idrott och fritid som vi går igenom.
Idrott och fritid
En rätt stor mängd av klagomålen här handlar om Mariebad så vi går igenom dessa dessa först:
• I oktober skickade en anonym person ett argt inlägg: ”Mariebad har öppnat igen och servicen är sämre än någonsin! Dessutom har inget synligt rustats upp utan allt är lika smutsigt och slitet som innan. Ett exempel är skåpen. Ofta är de svåra att stänga och hur är det tänk att man ska kunna hänga sina kläder på kroken ovanför hyllan?! Hade räknat med att de stod högst upp på att göra-listan vid stängning! Och personalen är lika frånvarande som innan. På över en timme i bassängen ser man en badvärd strosa förbi max en gång, de sitter borta i sin hytt och pratar”.
• En annan person undrar om det blir någon ersättning för badets nedstängning: ”Får man kortet förlängt två månader eller kompenseras man för dessa månader?”.
• En kvinna sörjer det utegym hon inte längre finner: ”Ni hade så fint utegym vid Mariebad och vi var många som använde det. Nu när jag bland annat börjat få in en rutin i att cykla dit och träna, så är det BORTA?! Vad i herrens namn är syftet att ta dit ett gym i några månader och sedan bara ta bort det?".
• En annan kvinna är irriterad över att personalen på badstranden inte informerat gästerna om stängning och att hon, hennes son och ett gäng andra blev inlåsta: ”Det var endast för att vi sett en person lämna området via stranden i södra hörnet som vi visste hur vi skulle komma ut. Den stigen är inte lämplig för vagn och jag hade tur att jag hade kompis med mig som kunde ta mitt barn så jag kunde ta vagnen.”
• Att det fortfarande är förbud mot badshorts förbluffar denne person: ”Med vad motiverar ni detta? Vilken forskning? Det är väl sedan länge i större delen av fasta Finland som har tagits bort sedan flera år tillbaka på grund av att det inte finns något stöd i forskning att badshorts är mer ohygieniskt än mer åtstittande badkläder. Så jag är nyfiken på vad beslutet är fattat mot?”.
• En person som skriver en kommentar på engelska är irriterad över hur hen bemöttes av personalen på Mariebad, hen avslutar sitt meddelande med: ”Jag besöker Mariebad några gånger per år och hoppas att jag får en trevlig upplevelse nästa gång”.
Nu går vi över till de inlägg som inte rör just Mariebad.
Januari:
• Fler promenadstigar och upprustning och marknadsföring av dem vore en bra idé tycker en person: ”Som en flitig användare av bl a sjöfartspromenaden kommer jag nu med en nyårsönskan! Stigarna, gångarna, skyddsräcken behöver översyn. En stor del av stigarna har vuxit igen och det blir allt svårare att möta medmotionärer på spåret. Trädäcket på hamnpromenaden har flertal spikar som står rakt ut från däcket. Även en del av skyddsräcket har ramlat av och vissa stödfunktioner i konstruktionen har gett vika. Mitt nyårsönskemål är således att Mariehamns stad skulle visa viss omsorg till denna mycket populära ’staden runt’ promenadstig (promenadvägar) genom att bredda stigen, lägga ny ytbeläggning, se över stigen där det rasat ner (bland annat vid före detta oljehamnen), fixa träkonstruktioner så att dessa känns trygga för oss alla att fortsätta njuta av vår vackra stad.”
Februari: -.
Mars: -.
April: -.
Maj: -.
• En person eftersöker en cykelnyckel på Baltic arena då dottern tappat bort den.
• En annan uppmärksammar staden på att Wirenska parkens lekpark har en trasig gunga.
• ”Jag backade så snabbt det gick” skriver en person som inte uppskattade doften på utedasset vid Järsö naturstig.
Juni:
• Två meddelanden samma dag vill poängtera att det vore fint om volleybollnätet som gått sönder kunde fixas. ”Vi är ett större kompisgäng som ofta spelar volleyboll på Lilla holmen. Jag börjar med att berömma skötseln runt volleybollplanen där. Det är ofta städat och rent med klippt gräs men vi skulle verkligen uppskatta ett nytt volleybollnät”.
• Den här killen trivs inte när många samlas för att lyfta skrot: ”Är ventilationen i gymmet på Idrottsgården avstängd eller på låg effekt på sommaren? Det är varmt och luften är riktigt dålig här och det känns fuktigt och man känner doften av allas svett i luften”.
Juli:
• ”Lilla Holmen har stora brister”, skriver en kvinna och fortsätter: ”Fågelhuset tömdes snabbt men står nu tomt fortfarande. Varför? Vilka är planerna för huset? Paviljongen står och förfaller. Fy skäms Mariehamns stan! Rusta upp den genast! Platsen med bord och bänkar till höger efter bron ser långt ifrån mysig och inbjudande ut, sneda stenplattor och en massa ogräs och fågelbajs. Vad gör 'planeringsgruppen'" för Lilla holmen ? Jo, utreder, utreder, och utreder ... Till sist, varför fick inte Anders Wiklöf ta hand om underhållet? Då hade det hänt saker och sett annorlunda ut”.
Augusti:
• En person vill ha en stor klocka på Baltic arena. ”På friidrottstävlingar är det riktigt svårt att veta när ens gren börjar, som det är nu måste man ta fram sin egen mobil”.
September: -.
Oktober:
• En ishockeytränare vill ha hjälp till hallen: ”I vår 'skunk' där vi har vår utrustning så har jag påtalat flera gånger att inte fläkten fungerar så vår utrustning torkar inte. Skulle vara snällt om det kunde bli fixat innan det blir minusgrader. Samt ett lysrör är sönder. Tack”.
November:
• ”Motionsbanan vid Baltichallen har belysning som inte var tänd i måndags 10 november klockan 18.00 när vi skulle nyttja banan. Förse den med skymningsrelä så att den tänder och släcker vid rätt tid. Sparar pengar åt oss skattebetalare (på rätt sätt)”.
• ”Hej! Skulle det gå att rikta om alternativt byta till dubbelriktade armaturer på belysningen i Kasberget-Apalängens lekpark så att strålkastarna skulle lysa upp pulkabackarna och lek-/gungområdet? Det leker mycket barn i lekparken under den mörka årstiden och säkerheten vid pulkaåkning skulle förbättras rejält med belysning där besökarna verkligen vistas”.
December: -.
Kultur och bibliotek
Den här avdelningen har det rätt lugnt på mejlfronten, men vi går igenom det lilla som kom in
Januari:
• ”Lånetid går ut men jag har inte möjlighet att hämta boken i tid tillbaka”, konstaterar en person.
Februari:
"Hej, gjorde nyligen en anmälan till dockteatern för tre personer den X.X klockan 11. Men fick ingen bokningsbekräftelse via mail. Hoppas ändå att bokningen gick fram?"
Mars: -.
April: -.
Maj:
"Hej. Har bokat en bok på biblioteket i Eckerö. Tidigare har info kommit om att boken har kommit men inte nu. I dag kom ett meddelande om att bokens lånetiden har gått ut. När man inte fått besked om att boken finns på biblioteket är det svårt att hämta. Djupt besviken”.
Juni: -.
Juli: -.
Augusti: -.
September: -.
Oktober:
• En person vill ha fler kulturevenemang för barn i skolåldern, exempelvis musik, teater och dans – bland annat: ”Ett rum/hörna för tweenies 10–13 avskilt från vuxna där de kan läsa serier, skriva och rita pyssla ostört. 'Kulturgrottan' i källaren skulle kunna vara permanent mer mysigt inredd och tillgång till väggskötbord, en potta, mensskydd så det är lätt att ordna events. Fråga barnen/ungdomarna genom elevråden vad de vill ha.”
• ”Tack för småbarnskulturen! Bebisbibba och disco är uppskattat”.
November: -.
December: -.