Som man kanske anar handlar det här inte om en sanktionerad tävling från det fiktiva rutschkaneförbundet, utan är ett över ett decennium långt initiativ från ett gäng stockholmare.
Allt började med att de under skoltiden brukade campa på Gröna udden vilket senare ledde till gemensamma julbordsresor. Men de kände att de ville göra något mer av traditionen – något större – och då kläcktes idén om rutschkane-VM.
– Vi bestämde oss för att åka till Mariebad och åka vattenkanan, sedan har det vuxit från det, säger Samir och fortsätter:
– Alla är väl tävlingsinriktade?
Han har varit med samtliga år, och att det här är en högprioriterad dag för de inblandade råder det inga som helst tvivel om.
– Nej, så är det. Vi har en grundform där tävlingen sker sista måndagen innan jul, men om den dagen ligger för nära julafton, som i år, är utgångspunkten att vara så nära den dagen som möjligt.
Barndomskompisar
De känner varandra sedan barndomen då de gick i samma skola samt också delvis spelade i samma fotbollslag.
– Det här är ett sätt för oss att hålla kontakten på regelbunden basis.
Det är cirka tio personer som ställer upp varje år och förutom det tajta barndomsgänget tillkommer även andra ur kompiskretsen vissa år.
Hur kom ni på idén?
– Det bara blev. Vi är väl på samma nivå allihopa och det blir tävling av saker och ting så det var inte direkt någon utpekad strategi, säger Samir.
Simmar i Slemmern
Tävlingen har två delmoment. Själva huvudakten är att ta sig ned så snabbt som möjligt längs rutschkanan, och man har valfritt antal åk så länge man hinner hoppa på bussen för resan tillbaka till Sverige. Den andra delen handlar om något helt annat: Att våga.
De ska nämligen också hoppa ner i Slemmern för att simma runt en boj utanför badhuset. En boj som i år inte existerade, men det löste de ändå.
– Om isen har lagt sig ordentligt går det inte, men man kan alltid parera isflak. Och det måste finnas en till person som kan agera livräddare, säger Samir.
Vad ligger i prispotten om man vinner?
– Prestigen, det är vad det handlar om.
Hur förbereder man sig, finns det någon taktik som att samla vatten längst upp i tornet?
– Det går inte riktigt att förbereda sig och om man har något knep vill man inte avslöja det, säger Samir hemlighetsfullt.
Hur gick det då i tävlingen?
Jo, Jakob Kronér vann på tiden 10,25 medan Micke Lindgren tog silvret med tiden 10,96 och Anders Rydén gled in på bronsplats efter sin tid på 10,99. Av de åtta polarna vågade fyra av dem kasta sig ner i Slemmern.