Svenskarna har i många år varit pålitliga semestrare på Åland men sedan kom pandemin, nu försäljningen av Rosella och därtill inflation och en svag krona.
– Alla de här faktorerna är väldigt märkbara för oss. Det här är första gången som vi inte hade fullbokat under midsommarhelgen eller den sista julihelgen som nu är på kommande, säger Hubertus von Frenckell.
Han uppskattar att Käringsund har 20 procent färre gäster än i fjol.
– Förstås är det väldigt tråkigt. Men fjolåret var ett väldigt bra år, vi kan nog inte förvänta oss riktigt samma i år. Vår tolkning är att de svenska turisterna i högre grad stannat på det svenska fastlandet än tidigare. Vi har fått avbokningar till den sista veckan i juli. Jag spekulerar nu men jag tror det beror på att de inte får plats på färjorna.
Han säger som många andra att Eckerölinjen gör ett bra jobb just nu och att det säkert finns platser på andra fartyg.
– Men många vill inte välja en rutt som de upplever som mer obekväm, då väljer man kanske ett annat resmål i stället.
Enligt honom är inte exempelvis Finnlines ännu speciellt känt på svenska sidan.
– Finländarna känner till dem och bokar också i viss mån via dem. Men finländarna har inte haft svårt att få båtplats till Åland och vi har även i år mer finländare än normalt, vilket är bra. Om infrastrukturen skulle vara på plats som man är van vid, alltså en kortrutt mellan Kapellskär och Mariehamn så tror jag att antalet besökare skulle vara på samma nivå som i fjol.
Färre spontangäster
Birgitta Bergman-Jansson vid Djurviks gästgård i Jomala säger att de fortfarande mest har svenska gäster hos sig.
Även de upplever mycket avbokningar.
– Folk kan boka en stuga på förmiddagen och sedan avbokas den fyra timmar senare, säger hon.
Hon berättar att för en vecka sedan fick Djurviks gästgård en avbokning på en stuga. Efter det har den stugan bokats hela tio gånger men avbokas ständigt.
– Jag utgår från att de som bokar inte får plats på färjan, men jag kan förstås inte veta säkert. Men det är klart att det är jättetråkigt.
Hon säger att turiströrelser som har spontangäster som de själva drabbas mest.
– De som kommer på snabba visiter är vana att komma med Viking Line och Eckerölinjen. Finnlines är känt för finländarna men inte för svenskarna i samma utsträckning.
Vad gäller inflationen och de allmänna prishöjningarna säger Birgitta Bergman-Jansson att just det inte har märkts så mycket hos dem.
– Ingen har åtminstone beklagat sig över det. Också priserna i Sverige har stigit. Men visst är det föränderliga tider just nu. Först hade vi 30 ungefär likadana år, sedan kom pandemin och ställde allt på ända, sedan kom inflationen och så såldes Rosella.