Ansvariga ministern Annika Hambrudd kommenterar stämningen så här:
– Man har rätt att som individ lämna in en stämning om man inte nöjd med ett beslut. Han har ju tidigare begärt en rubbning … Och bedömningen är att vi ser att det inte är en oskäligt stor olägenhet för att bevilja rubbning, det finns möjlighet att göra vissa saker på tomten ändå.
Ni avslog hans ansökan med motiveringen att fornlämningen endast utgör en liten del av hans fastighet. Men det är ju bostadstomten som berörs. Är inte det en olägenhet?
– Man kan inte göra vad som helst, men det finns vissa möjligheter att göra saker ändå, även om det kanske inte blir exakt som personen skulle vilja ha det. Det går att göra saker och ting i anslutning till bostaden.
Ytterligare en stämning
I Ålands tingsrätt ligger ytterligare en stämning mot landskapet, där en fastighetsägare i Torp, Eckerö yrkar ersättning för att han inte kan bebygga sin tomt där en fornlämning finns.
– Merparten av de som har fornlämningar på sina tomter brukar se värdet i att det är ett kulturarv och att det ska bevaras. Men naturligtvis blir det inte som man hade tänkt sig. Det är lite både och. Vissa blir hemskt besvikna medan andra ser att det finns möjlighet att göra saker ändå, säger Annika Hambrudd.
Finns det orsak att se över regelverket när det blir så här långa processer och folk uppenbarligen kommer i kläm?
– Vi har sagt att vi ska titta över fornlämningslagen, men det har kommit saker emellan. Det finns på agendan och det är tänkt att vi ska sitta ned med tjänstemännen under hösten.
– Sedan fattas det en hel del beslut där personer beviljats att rubba fornlämningen och där landskapet stått för kostnaderna. Men det är klart det är olyckligt när människor kommer i kläm.
Enhetschef Mikko Helminen på kulturmiljöenheten, som är väl bekant med Arvid Mörns ärende, känner till att en stämning inlämnats till tingsrätten men vill i det här skedet inte kommentera en pågående rättsprocess.