Som en följd av ett minskande älgbestånd pågår nu diskussioner i jaktvårdsföreningar över Åland rörande en paus i älgjakten.
Rainer Juslin som är ordförande för jaktvårdsföreningen på Föglö säger att man gjort färre älgobservationer än vanligt den senaste tiden, men att man ännu inte tagit något beslut kring en eventuell paus i älgjakten.
– Det har förvisso inkommit lite varierande rapporter från olika delar av bygden men jag vet att det pågår diskussioner om en avvaktande jakt.
En minskad, eller rentav helt utebliven, invandring av älg österifrån, ser han som den huvudsakliga orsaken till en minskande älgstam.
– Jag tror ändå att vi bör rikta in oss på att minska rådjursstammen för att på den vägen skapa bättre förutsättningar för såväl vitsvanshjorten som för älgen, säger han.
Kumlinge jaktvårdsförenings ordförande Henri Pettersson säger att man ännu inte haft ett jaktmöte, men att man åtminstone ska ut och titta under älgjakten.
– Vi kanske skjuter bort någon svag individ, men det är lite oklart än så länge.
En minskande trend ser man hur som helst också på Kumlinge.
– Antalet kalvar och att de som finns är så små är oroväckande, sådana saker följer med flera år innan de repar sig, säger han och fortsätter:
– Vi har ju varit vana med mycket älg här genom åren, därför är läget nu oroande.
Flera jaktvårdsföreningar i skärgården rapporterar liknande observationer och kommentarer vid Ålandstidningens rundringning.
Robert Karlman från Kökars jaktvårdsförening bekräftar också han att man gjort färre observationer.
– I nuläget har vi beviljat tillstånd till älgjaktlaget, sedan är det upp till dem att besluta hur de går vidare. Men sannolikt kommer inte en full kvot att skjutas under jakten.
Alla skärgårdsföreningar Ålandstidningen tillfrågar redovisar en minskad slaktvikt hos älgkalvarna i kombination med allt färre iakttagelser.
Jakthandläggaren Roger Gustavsson vid landskapet bekräftar delvis föreningarnas observationer.
– Egentligen har siffrorna inte varit sig lika sedan millenieskiftet. Den senaste så att säga ”normala jakten” ägde rum 2002, efter det har man hållit igen, säger han.
Man har, enligt Roger Gustavsson, med diverse förvaltningsmetoder försökt återställa älgstammen.
– Men torra försomrar som inte alls är bra för älgen, har gjort att man emellanåt har missat ett års kalvproduktion, sådant tar tid att återhämta sig ifrån.
Älgjakten som inleds den 15 oktober får enligt honom bli ett facit på hur älgstammen egentligen mår.
– Visst kan de färre älgobservationerna som jaktvårdsföreningar redan nu rapporterar vara en fingervisning, men det är jättesvårt att göra en korrekt analys av det, säger han och fortsätter:
– De observationskort som lämnas i samband med jakten ger en mer vetenskaplig överblick då de kalibreras med antalet deltagare och den tid de lagt ner.
I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet noterades enligt Roger Gustavsson dubbelt fler älgar i den åländska skärgården kontra fasta Åland.
– Då ska man betänka att skärgårdens areal på ett ungefär är hälften så stor som fasta Åland, med andra ord kan man säga att det fanns fyra gånger fler älgar i skärgården, per areal räknat.
En minskad invandring av älg österifrån nämns ofta bland jägarna, hur ser du på det?
– Viss kan det vara en delorsak, det finns också andra aspekter som ökat motorvägsbygge och tillhörande viltstängsel, samt återkommande program att skjuta ner älgstammen i Finland. Biotoperna i skärgården är också gynnsam för andra hjortdjur, den mat som älgarna eftertraktar är ibland redan uppäten av dem, så det finns många faktorer att se på.
Just faktorn kring andra hjortdjurs konkurrens om maten, är en del i förvaltningen som man inte riktigt har vågat prata om hittills, menar Roger Gustavsson.
– Älgen var utan konkurrens på Åland för 25 år sedan, sådana saker påverkar med säkerhet beståndet.
Fakta i fallet är dock fortsättningsvis att skärgårdens älgbestånd ligger på 7,8 älgar per hektar, en fin siffra enligt Roger Gustavsson. På fasta Åland är motsvarande siffra 4,0 älgar per hektar.
2018 fanns, enligt en inventering, 315 älgar på fasta Åland och 286 stycken i skärgården. År 2003 var siffran omvänd, 326 på fasta Åland medan skärgården hade 400 älgar.
Peter Pussinen