En glädjens tillställning. Med de orden inleder Viking Lines vd Jan Hanses nybygget Viking Glorys releaseevent i Mariehamn. Rederiet har redan hållit två liknande tillställningar i Helsingfors och Åbo, och efter Mariehamn är det Stockholms tur.
– I dag kom Glory in från sin andra provtur och hon gjorde mycket bra ifrån sig, säger han om nybygget.
Fartyget är fortfarande på plats på varvet i kinesiska Xiamen, men anländer i mitten av januari till Åbo. Där görs det sista arbetet innan hon sätts i trafik på rutten Åbo-Åland-Stockholm den 1 mars.
Planeringen av fartyget började för flera år sedan, långt innan ordet coronapandemi – som drabbat sjöfartsbranschen extra hårt – ens var påtänkt. Så hur vågar man satsa på ett nybygge i dessa tider? undrar konferencier Mark Levengood.
– Vi har en bra skjuts i affären för tillfället, och vi förväntar oss att den kommer att fortsätta, säger Jan Hanses.
Enligt informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström fick man 30.000 bokningar första dagen man öppnade bokningen för Glory, och nu är man uppe i totalt 100.000 bokningar.
En del av upplevelsen
Och nybygget är helt klart efterlängtat. Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund säger att resan till Åland börjar där man startar, och att resan därmed är en del av Ålandsupplevelsen.
– Allt vi gör och säljer handlar om upplevelser i dag, det är det som är framtiden.
Hur viktig är rutten Åbo-Åland-Stockholm för resandet till Åland?
– Nog är det en av de absolut viktigaste rutterna, och den rutt som har det största upptagningsområdet.
Lotta Berner Sjölund lyfter även hållbarhetstänket, och hur viktigt det blivit i valet av hur och vart man reser.
Henrik Nordström på Ålands Turist & Konferens välkomnar också han ett nytt fartyg till rutten:
– Amorella är nog bra, men lite ålderstigen. Det känns bra att kunna erbjuda ett koncept där det är balans. Med Grace och Glory får man åka fint båda vägar. Som återförsäljare är jag glad över det här initiativet.
Maximerat vyerna
Affärsutvecklingschef Gustaf Eklund har arbetat med konceptet på det nya fartyget. Planeringen inleddes redan i maj 2015. Han beskriver Glory som en helt ny produkt. Man har satsat mycket på upplevelsen och på att ta in skärgården i resan.
– Vi har maximerat vyerna.
Tanken är att passagerarna, oberoende om de är kryssnings- eller ruttresenärer, om de reser dagtid eller andra tider på dygnet, ska kunna skapa sin egen resa både vad gäller aktiviteter och mat.
Speciell är också restaurang Fyren i fartygets för. Här har man 270 graders utsikt, och om man så önskar roterar restaurangen. Att få till en sådan lösning i praktiken var något av en utmaning, menar rederiets inredningskoordinator Johan Nordberg. Lösningen skulle vara både tekniskt genomförbar, funktionell och snygg.
– Det ett begränsat utrymme, det får det inte väga för mycket – och så får det inte kosta hur mycket som helst.
När det gäller inredningen har rederiet arbetat med Koncept Stockholm, ett samarbete som rederiet rosar. Fartygsinredning är, traditionellt och internationellt sett, maskulin, säger Gustaf Eklund.
– Men 50 procent av vår målgrupp är kvinnor.
Viking Glory
Glory är latin och betyder ära.
Längd: 222,55 meter.
Bredd: 35 meter.
Hastighet: 22,1 knop.
Passagerare: 2.800.
Besättning: 200.
Längdmeter: 1.500 meter.