På Åland finns det flera olika gåsarter, främst finns här grågås och kanadagås. Den vitkindade gåsen, som är en invasiv art, har kommit till Åland senare.
– Det finns även mer exotiska gåsarter som kommer till Åland en kort tid under året, säger jakthandläggare Roger Gustavsson.
Den vitkindade gåsen är skyddad av EU:s fågeldirektiv och får därför inte jagas. Men det förekommer skyddsjakt av fågeln i till exempel Sverige och Finland, där arten också ställer till med problem.
För att skyddsjakt av ett djur ska tillåtas krävs det att en anhållan skickas till landskapet där det framgår vad problemet är och hur stort det är. Det ska också framgå vad som har gjorts för att förhindra problemet. Sedan gör landskapsregeringen bedömningen om jakten ska tillåtas eller inte. Vid skyddsjakt inne i stan krävs det även ett godkännande av polisen, eftersom vapen ska hanteras i tätbebyggelse.
– Eftersom det är en fridlyst art ska miljöbyrån också vara med och besluta om skyddsjakt, säger Roger Gustavsson.
Varje år tar landskapet fram riktlinjer för skyddsjakt av till exempel skarv, som också är skyddad av fågeldirektivet.
Störningskänsliga men orädda
Gässen finns inte bara på stränder och på privatpersoners gårdar, utan även jordbruket har problem med fåglar som förstör skörden. Där försöker man att störa och skrämma bort gässen, eftersom de är störningskänsliga djur.
– Inom jordbruket använder man till exempel gaskanoner för att skrämma bort dem, men det är kanske inte så lämpligt inne i stan, säger Roger Gustavsson.
– Man kan också använda sig av till exempel hundar eller blänkande spegelkonstruktioner för att skrämma bort fåglarna.
Att placera ut falska rovfåglar eller ormar är förmodligen inte så effektivt.
– Fåglarna är orädda och områdena på till exempel stränder är så stora att de hittar en plats vara på ändå, säger Roger Gustavsson.
I dag finns det lösningar där jägare till exempel skjuter skadade rådjur eller sjuka mårdhundar och liknande lösningar för fågelproblemet har diskuterats.
– Det skulle vara en kommunjägare som har förtroende hos kommunen som sköter denna typ av uppgifter, säger Roger Gustavsson.
Stora problem
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) säger att han, likt många andra, anser att gässen är ett problem som behöver lösas, och han har sett på andra håll vilka problem som uppstår när det blir för många gäss på ett ställe.
– Jag ska inte säga vilken lösning som är den bästa, det är tjänstemännen som har den kompetensen, men skyddsjakt är det sista alternativet, säger han.